UEFA

Haaland najbolji igrač Europe, dva Hrvata među deset

Haaland je pobijedio sa 352 glasa ispred Lionela Messija (227) i suigrača Kevina De Bruynea (225).
Sport / Nogomet | 01. 09. 2023. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napadač Manchester Cityja Erling Haaland proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA), dok je menadžer 'Građana' Pep Guardiola dobio nagradu za najboljeg trenera

U ženskoj konkurenciji slavile su španjolska nogometašica Aitana Bonmati, te izbornica ženske engleske reprezentacije Sarina Wiegman.

Haaland je pobijedio sa 352 glasa ispred Lionela Messija (227) i suigrača Kevina De Bruynea (225). Među prvih deset su i dva hrvatska reprezentativca - Luka Modrić je zauzeo sedmo mjesto sa 33 boda, dok je Marcelo Brozović bio stepenicu niže sa 20 bodova.

'Prošle sezone sam osvojio trostruku krunu, na neki način živim san', kazao je Haaland na svečanosti u Monacu.

Norveški napadač je u prvoj sezoni u redovima 'Građana' osvojio tri velika trofeja, Ligu prvaka, englesku Premier ligu i FA kup, a u 53 utakmice zabio je 52 gola.

'Ova sezona je o tome da mi glava ostane bistra. Još više očiju bit će uprto u mene i moju momčad nakon osvajanja Lige prvaka. Moramo biti oštriji i spremniji', dodao je.

Guardiola je izabran najboljim sa 602 boda, ispred Talijana Luciana Spallettija, koji je odveo Napoli do njihove prve titule u Serie A u 33 godine. Spalletti je na drugom mjestu sakupio 252 boda, dok je treći trener europskog doprvaka Intera Simone Inzaghi sa 84 boda. Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić zauzeo je šesto mjesto sa 49 bodova.

Engleska izbornica Sarina Wiegman preuzela je nagradu za najbolju trenericu godine nakon što je dovela Lavice do ovogodišnjeg finala Svjetskog prvenstva i pobjede u Finalissimi protiv Brazila na Wembleyu u travnju.

Wiegman je svoju nagradu posvetila španjolskoj ženskoj reprezentaciji nakon incidenta s poljupcem predsjednika saveza Luisa Rubialesa.

'Svi znamo probleme oko španjolske ekipe i to me stvarno boli kao trenera, kao majku dviju kćeri, kao ženu i kao ljudsko biće. Igra je toliko narasla, ali još je dug put pred ženskim nogometom i društvom. Želim ovu nagradu posvetiti španjolskoj reprezentaciji koja je na Svjetskom prvenstvu igrala tako sjajan nogomet u kojem svi uživaju. Ova ekipa zaslužuje da je se slavi i sluša.'

UEFA-ina nagrada za najboljeg nogometaša uvedena je 2011. godine kada ju je dobio Argentinac Lionel Messi. Portugalac Cristiano Ronaldo je rekorder s tri osvojena trofeja (2014, 2016, 2017), a Luka Modrić je dobio nagradu 2018.

Kopirati
Drag cursor here to close