Elf nikad lošiji

Flick dobio otkaz na klupi njemačke reprezentacije

Njemačka nogometna reprezentacija nalazi se u nezapamćenoj krizi, a ceh je platio izbornik Hansi Flick nakon domaćeg poraza od Japana (1-4).
Sport / Nogomet | 10. 09. 2023. u 23:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hansi Flick otpušten je s mjesta izbornika Njemačke, objavio je tamošnji nogometni savez (DFB) dan nakon što je Elf poražen 4:1 u prijateljskoj utakmici s Japanom, a koja se igrala u Wolfsburgu u sklopu njemačkih priprema za Euro sljedeće godine.

"Ovo je bila jedna od najtežih odluka koje smo morali donijeti u mojem mandatu jer poštujemo Hansija Flicka, ali najvažniji je sportski uspjeh, pa smo zbog toga donijeli ovu odluku", rekao je predsjednik Saveza Bernd Neuendorf.

Njemački nogometni savez je objavio da će direktor reprezentacija Rudi Völler biti jedan od tri trenera koji će zajedno voditi sljedeću prijateljsku utakmicu protiv Francuske u utorak u Dortmundu.

Flick je prvi njemački izbornik koji je, tehnički gledano, dobio otkaz. Prije njega su izbornici sami davali ostavke ili su im istjecali mandati.

Nemaju igrače svjetske klase

"Više nemamo igrače svjetske klase i nismo top reprezentacija. To moramo konačno priznati i prihvatiti", izjavio je razočareni Voller, koji je nakon nedavne utakmice s Kolumbijom i loše igre čak prijetio da će cijeloj momčadi dati otkaz, što naravno nije moguće jer Njemačka više nema kvalitetnih igrača ni blizu kao nekoć da može birati, piše Gol.hr.

Njemačka nogometna reprezentacija u nezapamćenoj je krizi. Nije pobijedila u zadnjih pet utakmica i eliminirana je u grupnoj fazi na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, a ispala je u skupini i na SP-u u Rusiji 2018., dok je na posljednjem Euru dogurala tek do osmine finala, gdje ju je glatko porazila Engleska, a ništa bolje rezultate nije postizala ni u Ligi nacija.

Sve u svemu, katastrofa širokih razmjera za reprezentaciju koja je igrala u rekordnih 14 velikih finala i koja u riznici trofeja ima četiri naslova svjetskog i tri europskog prvaka.

Flick želio nastaviti

Flick je nakon poraza od Japana rekao da želi ostati izbornik i inzistirao je da je on prava osoba za taj posao, a nedjeljna objava o smjeni uslijedila je nekoliko sati nakon što je vodio momčad na javnom treningu kojem su prisustvovali navijači.

Kapetan Njemačke Ilkay Gündogan podržao je ostanak Flicka nakon utakmice s Japanom, ali je istako da momčadi jako nedostaje kohezija.

Flick je osvojio Ligu prvaka s Bayern Münchenom 2020., a sljedeće je godine zamijenio najjači njemački klub s reprezentacijom. Započeo je pobjedama u prvih osam utakmica, ali bez utakmica s najboljim europskim momčadima.

No, od tada je upisao samo četiri pobjede u 17 utakmica, što je učinak koji njemački Savez, ali i cjelokupna javnost nisu mogli provariti.

Vjerojatna trajna zamjena mogao bi biti Julian Nagelsmann. Bio je Flickov nasljednik u Bayernu.

Kopirati
Drag cursor here to close