Zakazani sastanci

FIFA ''lomi'' izbornike da prihvate SP svako dvije godine

FIFA je pozvala sve izbornike, a mrežni sastanci zakazani su za utorak i četvrtak.
Sport / Nogomet | 18. 10. 2021. u 22:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ovoga će tjedna održati videokonferencije kako bi prikupila razmišljanja izbornika nogometnih reprezentacija o reformi međunarodnog kalendara, te uvođenju svjetskog prvenstva svake dvije godine, prenosi HINA.

FIFA je pozvala sve izbornike, a mrežni sastanci zakazani su za utorak i četvrtak.

Točke dnevnog reda bit će "zdravlje igrača, reforma međunarodnog kalendara, te uvođenje SP-a svake dvije godine, a raspravu će voditi FIFA -in šef globalnog razvoja nogometa Arsene Wenger. Dvostruka osvajačica World Cupa, američka trenerica Jill Ellis vodit će Tehničku savjetodavnu skupinu za ženski nogomet.

"Stajalište izbornika muških reprezentacija vrlo je važno", reklao je Wenger.

"Nemamo priliku često se okupiti kako bismo razgovarali. Zato morate iskoristiti priliku za dijalog kada je to u pitanju. To je najbolji način za nas da zaštitimo mjesto koje nogomet zauzima u svijetu. I učinimo naš sport uistinu globalnim," dodao je 71-godišnji Francuz.

FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja World Cupa svake dvije godine. Trenutačno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organiziranja prvenstava svake dvije godine usprkos žestokih kritika raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih skupina.

Bivši trener Arsenala želi svake godine jedno veliko nogometno natjecanje, a izmjenjivala bi se svjetska i kontinentalna natjecanja, dok bi se kvalifikacije grupirale samo u listopadu ili u listopadu i ožujku. Potpuno izvješće FIFA bi trebala objaviti u studenom, uoči "globalnog summita" do kraja godine.

U ponedjeljak je predsjednik FIFA -e Gianni Infantino ponovno pozvao na reformu međunarodnog kalendara i Svjetsko prvenstvo svake dvije godine.

"Nitko nije zadovoljan trenutnom situacijom i nešto se mora promijeniti", rekao je na konferenciji za novinare u Buenos Airesu s predsjednikom Argentinskog nogometnog saveza (AFA).

Istaknuo je kako bi ova reforma donijela veće ekonomske koristi za federacije.

"Danas postoje nogometna natjecanja koja donose puno više novaca od Svjetskog prvenstva, a osvojeni novac raspoređen je na vrlo mali broj klubova", rekao je.

Osim toga, održavanje Svjetskog prvenstva svake dvije godine otvorilo bi priliku brojnim kandidatima za organizaciju takvog događaja, ustvrdio je.

"Ako govorimo o Svjetskom prvenstvu svake godine, naizmjence muškom i ženskom, s pet susjednih zemalja koje ga mogu organizirati, u 20 godina Svjetsko prvenstvo moglo bi organizirati gotovo 100 zemalja, što bi nogometu dalo veliki poticaj. Danas su potrebne 24 godine prije nego što se Svjetsko prvenstvo vrati na kontinent, što je više od jedne generacije ", rekao je Infantino.

Europska nogometna federacija (UEFA) oštro se protivi organizaciji SP-a svake dvije godine istaknuvši kako novi FIFA-in plan "umanjivanje" vrijednosti Svjetskog prvenstva, povećava rizik opterećenja igrača, te gura ženski nogometa u drugi plan.

Sindikat igrača FIFPro također je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja nogometaša i nedostatka konzultacija prilikom donošenja takvih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close