Pehar ide u Njemačku

Eintracht Frankfurt osvojio Europsku ligu

Nogometaši Eintrachta iz Frankfurta pobjednici su ovosezonske Europske lige, oni su u finalu u Sevilli boljim izvođenjem jedanaesteraca svladali Glasgow Rangers.
Sport / Nogomet | 19. 05. 2022. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 120 minuta rezultat je bio 1-1, da bi u raspucavanju Eintracht bio bolji s 5-4.

Ovim trijumfom Eintracht je izborio nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone.

Poveo je Rangers golom Joea Ariba (57), a poravnao je Rafael Borre (69).

Škotski je sastav u 57. minuti kaznio promašaje njemačkog predstavnika, koji je do tog trenutka imao izglednije prilike za pogodak. Središnji igrač obrane Eintrachta Tuta izgubio je korak u utrci za loptom s Aribom, pa je napadač Rangersa izbio sam pred Trappa te ostao miran prilikom realizacije prilike za 1-0.

Odmah po primljenom pogotku Tuta je i zamijenjen jer se možebitno i ozlijedio tijekom te akcije.

Eintracht je do zasluženog poravnanja stigao u 69. minuti kada je Kostić uputio odličnu nisku loptu s lijevog krila na peterac gdje je između Goldsona i Basseyja utrčao Borre i potvrdio status najbojeg strijelca svoje momčadi.

Rezultat se potom više nije mijenjao, oba sastava više su pazila na obranu svog gola nego na ugrožavanje suparničkih vrata pa je pobjednik odlučen izvođenjem 11-eraca. Tragičar u redovima Rangersa bio je Ramsey kojemu je Trapp obranio udarac s bijele točke.

Za Eintracht je ovo drugi europski trofej u klupskoj povijesti, 1980. je osvojio Kup UEFA, dok je Rangers ostao na jednom euro-trofeju, Kupu kupova iz 1972.

Zanimljivosti

Eintracht Frankfurt je postao prva njemačka momčad koja je osvojila Kup UEFA/Europsku ligu nakon Schalkea u sezoni 1996-97.

Eintracht je postizao gol u svih 13 utakmica u Europskoj ligi ove sezone.

Od rebrandiranja natjecanja 2009., oni su samo druga ekipa koja je zabila gol u svakoj utakmici od grupne faze do finala nakon Chelseaja u sezoni 2018-19.

Ujedno, Eintracht je treći klub koji je započeo sezonu u grupnoj fazi Europske lige i na kraju podigao trofej bez ijednog poraza. Prije su to učinili samo Villarreal u sezoni 2020-21 i Chelsea u sezoni 2018-19.

Kristijan Jakić postao je deseti Hrvat koji je osvojio Europsku ligu ili Kup UEFA-e. Prije njega su to uspjeli ostvariti Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna, Ivan Rakitić, Šime Vrsaljko i Mateo Kovačić.

Oliver Glasner prvi je austrijski trener koji je osvojio neko veliko europsko natjecanje otkako je Ernst Happel vodio Hamburger SV do naslova prvaka Europe 1983. godine.

Pogodak Rafaela Borrea za Eintracht bio je šesti pogodak nekog Kolumbijca u finalu Europske lige. Igrači iz nijedne druge nacije nisu postigli više golova u finalu EL (Španjolci također 6).

Kopirati
Drag cursor here to close