Uoči utakmice

Dalić: Turaka je 85 milijuna, nas samo tri i pol, zapitajte se kako smo treći na svijetu

"Čudo smo napravili, ali mi ne možemo živjeti od toga i moramo gledati u budućnost".
Sport / Nogomet | 27. 03. 2023. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska reprezentacija u utorak u 20:45 u Bursi gostuje kod Turske u susretu 2. kola skupine D kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Momčad Zlatka Dalića je u subotu u prvom kolu odigrala samo 1:1 kod kuće protiv Walesa, dok je Turska na za nju jako vrućem terenu u Armeniji preokrenula i slavila 2:1. Na press-konferenciji uoči utakmice bili su Zlatko Dalić i Ivan Perišić. Index.hr prenosi što su rekli.

Jeste li razmišljali o novom angažmanu budući da ste se pokazali kao inženjer koji jako dobro sastavlja mlade i iskusne igrače?

Dalić: Hvala na lijepim riječima, naši rezultati su stvarno sjajni. Čudo smo napravili, ali mi ne možemo živjeti od toga i moramo gledati u budućnost. Ja sam puno puta ponovio da mi je ovo najdraži posao i nemam ga još namjeru promijeniti. Bilo je kontakata, čisto prijateljski, ali je ostalo na priči. Ja o tome nisam razmišljao niti o tome razmišljam.

Hoćete li igrati kao protiv Walesa ili ćete promijeniti pristup?

Dalić: Bit će zahtjevnija utakmica jer je Turska bolji protivnik nego Wales. Bit će veći pritisak, bit će više napada na naš gol i morat ćemo se više braniti. Morat ćemo igrati drukčije jer neće to biti jednosmjerna utakmica kao protiv Walesa. Puno, puno zahtjevnije će to biti i ulazimo u tu utakmicu s puno respekta jer je Turska jako dobra momčad.

Kako vam se čini Turska?

Dalić: Oni su zaista organizirana ekipa koji ima disciplinu u igri i sjajne pojedince u velikim klubovima. Kuntz im je sigurno donio puno discipline i organizacije, to im je trebalo i neugodna su reprezentacija. Imali su neugodnu utakmicu u Armeniji i dobili su je i bit će nam jako teško.

Jeste li nakon SP-a izgubili energiju kao momčad?

Dalić: Nismo gubili energiju, samo smo imali dosta problema, odnosno naši igrači u klubovima. Dosta su se potrošili. Mi imamo mladih igrača, a dokaz tome su stoperi koji imaju 21 godinu, a standardni su. Dolaze i Sosa i još neki mlađi igrači tako da imamo potencijala kao i uvijek. Teško je stalno proizvoditi nove igrače, nas je tri i pol milijuna, vas je 85 i to je velika razlika. Bursa ima tri milijuna stanovnika, a nas je tri i pol, a mi smo treći i drugi na svijetu. Vi se pitajte kako.

Koristite li previše neke igrače na pozicijama koje im nisu prirodne?

Dalić: Ti igrači su naša kičma, a mi smo u procesu stvaranja nove momčadi. Probamo, gledamo, tražimo najbolja rješenja i zato radimo promjene. Ja to ne želim raditi, ali prisiljeni smo to raditi dok ne dođemo onoga što želimo. Kad imamo malo ozljeda, onda moramo mijenjati i to je tako.

Problem je napadač, ali rekli ste da je problem i desno krilo. Je li vam pala na pamet ideja da to igraju Stanišić ili Juranović?

Dalić: Razmišljali smo o tome čak i za Wales, ali smo donijeli drukčiju odluku i nismo pogriješili. Igrali smo protiv Walesa jako dobru utakmicu. Pogledao sam je, kontrolirali smo je, imali smo mali period gdje smo bili slabiji i taj gol je pokvario cijeli dojam. Imamo još sedam utakmica pred nama. Nećemo ništa testirati jer za to nemamo vremena. To je jedna od opcija, ali imamo tu i Pašalića i Majera.

Već ste to komentirali, ali je li za vas riješena situacija Kramarić - Perišić? Jeste li razgovarali s njima?

Dalić: Ivan je rekao sve. To je odluka u sekundi. S Kramom sam razgovarao i on je svjestan da je imao bolja rješenja. To je napadač, to je njihova sujeta i želja za golom. Svjestan je da je pogriješio i da je imao bolju situaciju, ali nećemo od toga raditi dramu, ja sigurno. Imamo mi drugih problema. Sve smo raspravili kao momčad, to se jednostavno događa.

Zašto niste nikoga drugog zvali nakon izostanka Livaje i Petkovića?

Dalić: Ostali smo bez Petkovića i Livaje, ali mislim da nije bilo potrebe da nekog zovemo. Imamo Musu i Kramarića i mislim da nije trebalo. Napravit ćemo neke promjene sigurno, ali ne mogu o tome konkretno govoriti. Ladić se vratio iz Armenije i imat ćemo dovoljno informacija. Bitno je da su svi ostali zdravi.

Imali ste konflikt s Kramarićem što vam nije dodao. Hoće li sutra biti istih problema?

Perišić: Nema smisla govoriti o tome, što se dogodi na terenu to tamo i ostane. Žao mi je što takva akcija odlična i naš presing nije završio golom. Ali, nema veze, Krama je igrao odlično, zabio je i gol i nadam se da ćemo sutra doći do tri boda.

Koliko može biti opterećujuće to što se odigralo samo 1:1 s Walesom i kako vam se čini Turska?

Perišić: Kad nakon onake dobre igre izgubiš dva boda u zadnjoj sekundi nije neki baš osjećaj. Bili smo tužni, ali moramo to zaboraviti. Nema stvaranja panike, imamo sutrašnju utakmicu i onda još njih šest. Kao što sam rekao, mi smo Hrvatska i to moramo pokazati.

Kakva su očekivanja od sutrašnje utakmice?

Perišić: Izgubili smo dva boda u prvoj utakmici protiv Walesa, sutra je novi test. Neće biti lako, znamo kakva je atmosfera ovdje, ali ipak smo mi Hrvatska i moramo se tako postaviti od prve minute te ići po tri boda. Oni su odlična ekipa, spoj mladih i iskusnih igrača i kod kuće su uvijek neugodni. Večeras nakon treninga ćemo pogledati video i analizirati ih.

Ovo vam je 125. nastup za reprezentaciju. Kakav je osjećaj?

Perišić: Od kad sam bio dijete i gledao SP 1998. želja mi je bila igrati u reprezentaciji. Došao sam do nje velikim radom i sad sam došao do tolike brojke nastupa za reprezentaciju i nadam se da će ih biti još.

Kopirati
Drag cursor here to close