Kvalifikacije za Euro 2024

Slijedi deseti susret Hrvatske i Turske, 2008. godina se teško zaboravlja

I kad se već činilo da će se sve rješavati udarcima s bijele točke, ukazao se Ivan Klasnić koji je zabio gol u 119. minuti. No Semih Şentürk je odgodio snove Vatrenih svojim golom...
Sport / Nogomet | 27. 03. 2023. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Gol Semiha Şentürka kojeg nogometna javnost u Hrvatskoj ne zaboravlja

Hrvatska i Turska će sutra u Bursi odigrati desetu međusobnu utakmicu u povijesti.

Prvi povijesni dvoboj imali su Hrvati s Turcima na Euru 1996. u grupnoj fazi kada je Hrvatska slavila 1:0 golom Vlaovića.

Na novi susret čekali su ovi takmaci osam godina, 2002. je odigran prijateljski susret koji je završio 2:2, a treći susret između ove dvije reprezentacije, ujedno i najbolniji, zbio se 2008.

Hrvatska se tada susrela s Turskom u četvrtfinalu Eura. Izbornik je bio Slaven Bilić, 90 minuta nije bilo golova. I kad se već činilo da će se sve rješavati udarcima s bijele točke, ukazao se Ivan Klasnić koji je zabio gol u 119. minuti. No Semih Şentürk je odgodio snove Vatrenih svojim golom.

Otišlo se dakle ipak u lutriju kaznenih udaraca gdje su za Hrvatsku promašivali Modrić, Rakitić i Petrić. Na drugoj su strani svi turski izvođači bili precizni, a kod Hrvatske jedino Dario Srna.

Video: EURO 2008 highlights: Turkey beat Croatia on penalties

No sve su reprezentativci Hrvatske naplatili tri godine kasnije kada je Hrvatska u baražu za Euro 2012. razbila Tursku 3:0 u gostima golovima Olića, Mandžukića i Ćorluke, dok je uzvrat na Maksimiru nekoliko dana kasnije završio bez pogodaka.

Ponovno su se ovi protivnici susreli na Euru 2016. pod Čačićevim vodstvom gdje su Vatreni u Parizu golčinom Modrića pobijedili 1:0.

A onda su slijedila dva susreta u borbi za nezaboravno Svjetsko prvenstvo 2018. U rujnu 2016. u Zagrebu je bilo 1:1, nekoliko mjeseci kasnije Turska je slavila golom Tosuna.

Zadnji susret ove dvije reprezentacije dogodio se u studenom 2020. Prijateljski ogled u Istanbulu je završio pravom golijadom, na kraju 3:3.

Video: Luka Modrić Goal vs Turkey | Euro 2016 | (12/06/2016)
Kopirati
Drag cursor here to close