"Ponosan sam"

Dalić o najavljenim ulaganjima: Ostavština ove sjajne generacije predvođene Modrićem

"Ponosan sam što smo svojim rezultatima proteklih godina potaknuli Vladu na ulaganja jer će nogometni kamp, novi Maksimir i obnovljeni Poljud biti vidljiva i značajna ostavština ove sjajne generacije predvođene kapetanom Modrićem", kazao je Dalić.
Sport / Nogomet | 06. 07. 2023. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, i izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić, pozdravili su današnju odluku Vlade Republike Hrvatske koja je proglasila stadion Maksimir u Zagrebu i stadion Poljud u Splitu sportskim građevinama od nacionalnog interesa, objavio je danas HNS.

Ohrabrenje

Novim Zakonom o sportu propisana je mogućnost da Vlada može odlukom pojedine sportske građevine proglasiti sportskim građevinama od nacionalnog interesa, a na današnjoj sjednici Vlada je takvima proglasila stadione Maksimir i Polju, prenose Sportske novosti

"Iznimno nas raduje današnja odluka Vlade RH, a koja potvrđuje već najavljenu i čvrstu predanost aktualne Vlade da podrži izgradnju i obnovu sportske infrastrukture. Izgradnja Maksimira i obnova Poljuda su strateški važni projekti za budućnost hrvatskog nogometa i dva najveća hrvatska nogometna kluba, Dinamo i Hajduk. Naravno, najviše nas raduje što će hrvatska reprezentacija imati mogućnost u dva najveća hrvatska grada konačno igrati na dva velika, moderna, ugodna i primjerena stadiona. Vjerujem da se svi slažemo oko toga da su Vatreni to zaslužili svojim svjetski vrijednim rezultatima te ćemo kao Savez na maksimalan način dati podršku ovim projektima. Dodatno me ohrabruje najava da stvoreni preduvjeti i za ulaganja u sportsku infrastrukturu u drugim gradovima uz partnerstvo s lokalnim zajednicama, i stoga smatram da se radi o povijesnoj odluci koja ima kapitalnu vrijednost za hrvatski nogomet i sport općenito", poručio je Marijan Kustić putem službene stranice HNS-a.

Proglašenjem stadiona u Splitu i Zagrebu sportskim građevina od nacionalnog interesa omogućit će se putem pozivnog natječaja sufinanciranje njihove izgradnje, obnove ili rekonstrukcije, u skladu s osiguranim sredstvima u državnom proračunu.

Izgradnja i obnova 

"Iznimno sam sretan i emotivan zbog današnje odluke Vlade RH da proglasi Maksimir i Poljud sportskim građevinama od nacionalnog interesa, što je prvi korak prema izgradnji novog stadiona u Zagrebu i obnove poljudske ljepotice. Hrvatska reprezentacija ostvarila je iznimne rezultate u svjetskim okvirima i puno učinila za promociju naše zemlje, a ovoga tjedna dočekali smo konkretne poteze Vlade koja je darivanjem zemljišta za nogometni kamp i današnjom odlukom za Maksimir i Poljud pokazala kako poštuje naše rezultate i ulogu nogometa u hrvatskom društvu. Ponosan sam što smo svojim rezultatima proteklih godina potaknuli Vladu na ovakva kapitalna ulaganja jer će nogometni kamp, novi Maksimir i obnovljeni Poljud biti vidljiva i značajna ostavština ove sjajne generacije predvođene kapetanom Modrićem", rekao je Zlatko Dalić.

Kriteriji za proglašenje sportskih građevina od nacionalnog interesa utvrđeni su temeljem prijedloga Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, koji su potom 20. ožujka ove godine predložili upravo ta dva stadiona kao sportske građevine od nacionalnog interesa.

Hrvatski nogometni savez pripremio je analizu "Odabir sportskih građevina od nacionalnog interesa", u kojoj je predložio kriterije za određivanje prioriteta za ulaganje u nogometne stadione. Osnovni kriteriji su broj stanovnika u županijama, gradovima i općinama u kojoj se sportska građevina nalazi, ispunjavanje kriterija za odigravanje utakmica A reprezentacije i utakmica najvišeg ranga međunarodnih klupskih natjecanja, koja se prema pravilima UEFA-e mogu odigrati samo na stadionima četvrte kategorije. Među osnovnim kriterijima je i kapacitet sportske građevine za sportska natjecanja ili koncerte.

Vlada je u svojoj odluci naglasila i kako će nastaviti s ulaganjima u sportsku infrastrukturu te će, po potrebi, i druge sportske građevine moći proglašavati sportskim građevinama od nacionalnog interesa. Također, iz Vlade je poručeno kako će za ulaganje biti dostupna ne samo nacionalna, nego i europska sredstva, poput integriranog teritorijalnog programa, putem kojih će svi zainteresirani gradovi sukladno svojim prioritetima moći zatražiti sufinanciranje obnove sportske infrastrukture.

Kopirati
Drag cursor here to close