Sustavan rad dolazi na naplatu

Breidablik je najbolji primjer uspona nogometa na Islandu

Dadi Rafnsson i omladinske kategorije su izbacile nekolicinu igrača poput Gylfija Sigurðssona koji je igrao u Njemačkoj i još uvijek je u Engleskoj, Guðmundura Kristjánssona, Alfreða Finnbogasona ili Jóhanna Berg Guðmundssona.
Sport / Nogomet | 09. 08. 2023. u 17:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se na Islandu nešto događa postali smo svjesni 2016. godine na Europskom prvenstvu. Do tada reprezentaciju, pa ni klubove realno nitko nije shvaćao za "ozbiljno", međutim, danas je situacija potpuno drugačija. Bez obzira na to što reprezentacija malo rezultatski stagnira.

Pravili terene, školovali trenere 

Nogometni boom na Islandu se temeljio na razvoju nogometne infrastrukture ali u ulaganjima u trenersku struku. Oštra, skoro polarna klima, s temperaturama zraka koje su u većem dijelu godine oko ili ispod nule stvarali su velike probleme nogometašima, trenerima, jer je sezona trajala samo pet mjeseci. Onda se krenulo graditi, planski.

Počeli su od "kuća nogometa" kako ih zovu na Islandu, dvorana s nogometnim terenima u kojima se nogomet igra preko cijele godine. Diljem otoka sagrađena su i 22 nogometna terena s grijanom umjetnom travom te oko 150 terena za mini nogomet. Do tih terena za mini nogomet je pravljen uz same škole kako bi se dobila masovnost.

Breidablik nositelj temelja razvoja 

Prije nekih šest - sedam godina Island je imao oko 200 trenera s UEFA-inom A licencom i oko 600 trenera s B licencom. Svi su treneri na Islandu plaćeni za svoj posao, čak i oni u najmlađim uzrasnim kategorijama djece od 4-5 godina. Tako mladi nogometaši od samog starta dobivaju vrhunsku nogometnu obuku. Taj razvoj i uspon je nekako bio baš vidljiviji u Kópavoguru, predgrađu Reykjavíka odakle dolazi Breidablik. Dadi Rafnsson i omladinske kategorije su izbacile nekolicinu igrača poput Gylfija Sigurðssona koji je igrao u Njemačkoj i još uvijek je u Engleskoj, Guðmundura Kristjánssona, Alfreða Finnbogasona ili Jóhanna Berg Guðmundssona.

Sustavan rad se isplati

Prije tri sezone, nogometna Europa je upoznala Breidablik koji je u drugom pretkolu Konferencijske lige eliminirao Austriju Beč. Taj uspjeh je potpisao Óskar Hrafn Thorvaldsson koji je i danas na klupi Breidablika. Tamo je upisao čak 134 nastupa u kojima je Breidablik poražen 33 puta. Što najbolje potvrđuje priču o planovima, sustavnom radu, naporu, odricanjima. Sada je baš kao i Zrinjski, Breidablik u prilici da po prvi put izbori nastup ili u Europskoj ligi ili Konferencijskoj ligi. Kao prvi s Islanda. Prošle sezone je Breidablik osvojio naslov prvaka, imali su osam bodova više od Víkingur Reykjavík, u cijeloj sezoni ekipa je poražena tri puta.

Igraju otvoreno

Ísak Snaer Thorvaldsson koji je prošle sezone zabio 13 golova u prvenstvu je otišao u Rosenborg, ali je tu Jason Dadi Svanthórsson. Strijelac jedanaest golova prošle sezone. Igra na poziciji desnog krila, bio je strijelac protiv Kopenhagena. Gísli Eyjólfsson igra važnu ulogu kao centralni veznjak na terenu, Kristinn Steindórsson je glavni napadač.

Do sada su ove sezoni u Europi odigrali šest utakmica, tek su u duelima protiv Kopenhagena osjetili gorčinu poraza. Čak nisu bili favoriti niti Shamrock Roversa, ali su u dva susreta slavili 2:1, odnosno 1:0. Protiv Kopenhagena su primili osam golova, neki su bili poprilično jeftini, ali su isto tako u prvoj utakmici koji su izgubili 0:2 mogli ostvariti puno bolji rezultat.

Kopirati
Drag cursor here to close