#HŠKZ #MostarskiEuropski

Statistika kaže da Breidablik nije za baciti

Dvostruki prvaci Islanda (prvi puta 2010.), kao i osvajači Kupa iz 2009., imaju kadar skoro u potpunosti sazdan od domaćih igrača u koje se ubraja i stoper Damir Muminovic
Sport / Nogomet | 07. 08. 2023. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakve su šanse Zrinjskog u III. kolu kvalifikacija za UEFA Europsku ligu , teško je reći, ali Mostarcima ne preostaje ništa drugo nego žestoko zapeti, jer preostale su još dvije meč lopte.

Slovan je opet bio prejak, ili malo više spretan. Treći puta u međusobnim duelima. Zrinjskom je ovog puta u Bratislavi nedostajao gol za produžetke, prošlog ljeta Slovan je u zadnji tren izborio produžetke i slavio na penale, ali za razliku od prošle godine – Mostarci nastavljaju svoju euro-kampanju. Jer su Slovake sreli u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka iz kojeg su ispali u 3. kolo kvalifikacija za Europsku ligu – a tamo ih je prvi puta u njihovoj povijesti europskih utakmica dočekao jedan islandski klub. Breidablik… kojeg ćemo u Mostaru vidjeti u četvrak.

Počeli od preliminarne faze

Zrinjski je aktualnu euro-kampanju otvorio kao nositelj u 1. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka i tu svoju poziciju iskoristio – protiv Urartua. Bilo je tijesno s Armencima, u uzvratu se Zrinjski spašavao, ali posao je obavljen pa je izboren plasman u 2. kolo, povijesni prvi, a s njime i tri meč lopte za konačni cilj, skupine Konferencijske lige.

Nakon Slovana raspon šansi sužen je na dvije meč lopte, a prva dolazi u vidu dvomeča s islandskim Breidablikom. Momčadi kojoj će to biti sedma i osma utakmica ove sezone u Europi, jer je svoju kampanju startala u pretkolu, preliminarnoj fazi u kojoj je savladala, razbila Tre Penne (7:1) pa onda i podgoričku Budućnost (5:0).

U prvom kolu Islanđani su s ukupnih 3:1 izbacili Shamrock Rovers, a onda ovog četvrtka zapeli na Kopenhagenu koji ih je srušio s 8:3 (2:0 u prvoj i 6:3 u drugoj utakmici). Dakle, imat će Zrinjski pred sobom još jedan ozbiljan zadatak?

Izbacili bečku Austriju

U teoriji se s druge strane mogao naći Kopenhagen, no sasvim očekivano – klub iz glavnog grada Danske opravdao je očekivanja protiv kluba iz okoline Reykjavika. Točnije iz Kopavogura. Razlika je ipak očita, morala je biti. Jer su se na dvije strane našla dva kluba iz dvaju različitih sfera euro-nogometa. Breidablik je mogao tek pokazati zube, ne i ozbiljno ugroziti Kopenhagen. Ali da ne dobijete dojam da ovdje maksimalno podcjenjujemo Islanđane, njima je ovo treća vezana sezona u Europi u kojoj igraju najmanje tri europske runde. Prije tri sezone izbacili su luksemburški Racing (5:2), bečku Austriju (3:2), da bi zapeli na Aberdeenu (3:5). Sezonu poslije, opet u Konferencijskoj ligi, kući su poslali Santa Colomu iz Andore (5:1), podgoričku Budućnost (3:2), a onda stali protiv Istanbul BB-a (1:6).

Tri i pol godine s istim trenerom

Dakle, Breidablik nije za baciti? Definitivno. Dvostruki prvaci Islanda (prvi puta 2010.), kao i osvajači Kupa iz 2009., imaju kadar skoro u potpunosti sazdan od domaćih igrača u koje se ubraja i stoper Damir Muminovic, koji ima i srpsko državljanstvo (rođen u Zaječaru), kao i dva stranca, igrača s Farskih Otoka.
Po Transfermarktu vrijede tek 2.6 milijuna eura (Zrinjski procijenjen na 8.3), ali očito da ove statistički siromašne podatke nadoknađuju timskom igrom koja je protiv Kopenhagena na terenu bila zapakovana u 4-2-3-1 formaciju, piše Dnevni list. Vodi ih izvjesni Óskar Hrafn Thorvaldsson (49) za kojeg je iz naše perspektive najzanimljivije da je u sedlu još od siječnja 2020… tri i pol godine, periodu za naše prilike nezamislivo dugom kada govorimo o angažmanima trenera u premijerligašima.

Crnogorci nisu mjerilo

Ako ćemo ih pokušati nekako rangirati, možda ih je najbolje usporediti s Budućnošću. Koja je, kako napisaše crnogorski mediji, još jednom pokazala nisku razinu kvalitete njihovog nogometa. Crnogorcima su zabijali – pa skoro kako su htjeli, a iskazali su se brzinom u tranziciji i izraženom odlučnošću kod situacija koje obećavaju, što je odlika kojom se malo koja bh. momčad zadnjih godina mogla pohvaliti u Europi. Onih 5:0 zapravo je bio istinski odraz odnosa snaga na terenu, no očito su Crnogorci – ispod razine Zrinjskog. Zrinjskog koji je igrao sa Skandinavcima – tri puta – no Islanđani se gepolitički ne ubrajaju u tu regiju. Oni su ubrajaju među Nordijske zemlje, u društvu su sa Finskom i Farskim Otocima, gdje Zrinjski također nikada nije igrao. Dakle, prvi puta u Islandu, gdje će pokušati izboriti prvi plasman u skupine.

Prvi susret na rasporedu je u četvrtak, 10.8. od 21 sat u Mostaru, a uzvrat tjedan dana kasnije.

Kopirati
Drag cursor here to close