(Ne)informiranost

Talijanska Gazzetta "pronašla" ustaše u Zrinjskom

Na samom početku svog "izlaganja", novinar Mostar predstavlja kroz ratne slike, odnosno rušenje Starog mosta.
Sport / Nogomet | 23. 08. 2023. u 10:22 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska Gazzetta, odnosno njihov novinar Lorenzo Topello u ponedjeljak su posvetili prostor bh. prvaku, mostarskom Zrinjskom, pod naslovom "Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Europe".

Na samom početku svog "izlaganja", novinar Mostar predstavlja kroz ratne slike, odnosno rušenje Starog mosta.

"Od Mostara do Kopavogura prijeđe se više od 4500 kilometara i nekoliko sati vožnje avionom. Krajolici različitih planeta: s jedne strane razglednica nade i restart iz grada koji je ušao u povijest zbog bombardiranja svog najljepšeg mosta. S druge strane pogled na Grenland. U Mostaru se 1993. godine rušio Stari most, jedan od najslikovitijih i najpovijesnijih mostova u cijeloj Jugoslaviji: snimak bratoubilačkog rata. Danas, trideset godina kasnije, Bosna je ponovo na karti", navodi novinar.

"Crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam"

U svom tekstu osvrnuli su se na povijesni put Plemića do grupne faze nekog europskog natjecanja ponovno ističući kako je Zrinjski klub koji na svom grbu "ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam".

"U četvrtak sredinom kolovoza, glazba Europske lige zvonila je kroz zvučnike na stadionu u Kopavoguru, domu Breidablika na Islandu. Nasuprot njima je Zrinjski, momčad koja na svom grbu ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam. I to nikada nije tajila, s obzirom na to da je 1945. sudjelovala na prvenstvu ustaša (kolaboracionista Osovine) kao hrvatska krajnja desnica", navodi se u tesktu autora Topella.

Nakon početnog prozivanja kluba ustaškim, još veća je bizarnost to što se navodi da je na Islandu protiv Breidablika put od 4500 km prešlo i 50 Bosanaca.

"Prikrivena ustaška nostalgija"

Novinar se nadalje u najavi utakmice protiv austrijskog LASK-a vraća u '90. godine ponovno nazivajući i klub i obožavatelje ustaškim.

"Zrinjski, izbrisan iz jugoslavenske lige gotovo 50 godina od strane socijalističkog režima zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije od strane kluba i njegovih navijača vraća se u život", piše Topello, osvrnuvši se na derbi protiv gradskog rivala Veleža iz 2011., nazivajući ga jednim od najopasnijih na svijetu uz ponovno spominjanje rušenja Starog mosta.

U svom skandaloznom tekstu novinar tvrdi da se "hrvatski identitet Zrinjskog vidi i u sastavu momčadi" navodeći kako "pola momčadi ima crveno-bijele kockice, a druga polovica su Bosanci, a samo je jedan Srbin", pri tom misleći na, kako pišu "zrinjskiziranog" Slobodana Jakovljevića koji je u Mostaru već sedam godina, pa valjda zbog tog epiteta i on stekao kvalifikacije hrvatskog nacionaliste.

Zrinjski - moderan, europski, multietnički

Službeno očitovanje kluba o iskrivljavanju istine talijanske Gazzette još uvijek se čeka dok je netom dopredsjednik kluba za tiskano izdanje Večernjeg lista kazao kako nemaju toleranciju prema bilo kakvim pokušajima narušavanja ugleda Zrinjskog i da to neće dopustiti.

"Klub je uložio velike napore kako bi naglasio da nemamo toleranciju prema antisemitizmu i rasizmu bilo koje vrste, a Zrinjski je simbol izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati vjeran svojim vrijednostima", kazao je.

HŠK Zrinjski je kroz povijet upravo pokazivao drugim klubovima u državi kako nema mjesta za nacionalizam, ponosno ističući svoj identitet i ne dopustivši da se bilo kome u klubu spočitava njegov, dok bi novinar Topello u to trebao biti upućen.

Kroz povijest se možemo prisjetiti mnogih igrača koji su obilježili uspjehe Zrinjskog – od velikog Vučine Šćepanovića, Sulejmana Smajića, Zajka Zebe, pa sve do današnjeg Nemanje Bilbije, Slobodana Jakovljevića i mnogih drugih kojima nikada nije bio problem zaigrati za klub koji na svom grbu ističe svoj identitet upravo zato što im se nikada nije spočitavao njihov.

Klub iz Mostara kroz godine napornog djelovanja i želje za uspjehom izrastao je u moderan europski klub u kojem se poštuje svatko, ali kojem se, baš kao u tekstu autora Topella, godinama daju etikete nacionalnog kluba i uz njega veže mržnja i podijeljenost, a etiketa koja je proizašla iz uglednog sportskog dnevnika, za one koji jednostavnom pretragom na googleu pokušaju pronaći informacije o Zrinjskom, nema veze sa istinom.

Kopirati
Drag cursor here to close