Zbog novca naravno

Barcelona odlučila tužiti vodstvo lige

Barcelona je odlučila pokrenuti sudski proces, jer drži da ju La Liga sprečava povećati masu plaća za 15%, te smatra da se u trenutačnoj situaciji ne može natjecati po istim pravilima kao i ostali klubovi glede financijskog fair playa...
Sport / Nogomet | 13. 01. 2023. u 10:41 Bljesak.info/Sportske novosti

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonski klub pokrenuo je pravni postupak protiv svog "poslodavca", odnosno La Lige, pod optužbom da se "ne može natjecati pod jednakim uvjetima s ostalih 38 klubova, koji su potpisali ugovor s CVC-om". A CVC je vodeći globalni upravitelj alternativnih ulaganja (sa sjedištem u Luksemburgu) usmjeren na privatni kapital, sekundarne investicije i kredite s globalnom mrežom od 25 lokalnih ureda i imovinom pod upravljanjem od 137 milijardi eura. CVC i La Liga potpisali su u kolovozu 2021. sponzorski ugovor vrijedan 2,1 milijardi eura.

Financijska injekcija obvezuje klubove da najmanje 70% resursa usmjere na ulaganja povezana s infrastrukturom, međunarodnim razvojem, razvojem robne marke i proizvoda, komunikacijskom strategijom, planom inovacija i tehnologije te planom razvoja sadržaja na digitalnim platformama i društvenim mrežama, kako bi mogli dobiti dodatnih 15% za registraciju igrača i ostalih 15% za financijski dug.

Barcelona je odlučila pokrenuti sudski proces, jer drži da ju La Liga sprečava povećati masu plaća za 15%, te smatra da se u trenutačnoj situaciji ne može natjecati po istim pravilima kao i ostali klubovi glede financijskog fair playa, budući da "ne može proširiti platni limit svog osoblja u tom postotku i ne zna koji bi proračun ili stavka prihoda to mogla učiniti, ako bi to bio slučaj". Dakle, Barcelona tuži La Ligu smatrajući da mu ista onemogućava prava proizašla potpisanim ugovor sa CVC-om.

Prošlog tjedna UEFA-ina je drugostupanjska Komisija za licence potvrdila dvije od triju sankcije koje je La Liga izrekla Barceloni zbog prekoračenja ograničenja plaća u registraciji trojice nogometaša prošle sezone. Komisija za financijsku kontrolu La Lige kaznila je Katalonce zbog prekoračenja ograničenja plaće u potpisivanju ugovora Danija Alvesa, Andreasa Christensena i Ronalda Arauja. Kazna koju je podnio poslodavac iznosila je 796.000 eura.

Katalonski je klub zatvorio sezonu 2021/22. s prihodom od 1,077 milijardi eura, nakon što je prodao 10% televizijskih prava. Da spomenuta operacija nije realizirana, prihod bi iznosio 750 milijuna eura, što je iznos sličan 765 milijuna predviđenih u proračunu prije početka sezone. Za 2022/23. klub predviđa ukupan prihod od 1,452 milijardi eura. Operativni prihodi iznosit će 1,255 milijardi, dakle 23% više nego u razdoblju 2021/22., dok će financijski prihodi, proizašli iz prodaje dionica kompanije, odnosno poluge Barça Studiosa, iznositi 197 milijuna eura. To daje ukupni neto rezultat od 366 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close