Službena objava

Alkmar o Zrinjskom: ''Hrvatski klub u Bosni na čijem stadionu i dalje ima rupa od metaka''

''Priča o klubu koji ima hrvatsko ime i navijačku bazu, ali igra u Bosni i Hercegovini ja zanimljiva'', navode iz Alkmara.
Sport / Nogomet | 20. 09. 2023. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na službenoj web stranici AZ Alkmaara, koji je protivnik mostarskog Zrinjskom u Skupini E Konferencijske lige, osvanuo je tekst o Zrinjskom, stadionu, Mostaru...

''Klub je prva bosanskohercegovačka momčad koja se plasirala u grupnu fazu nekog europskog turnira. Priča o klubu koji ima hrvatsko ime i navijačku bazu, ali igra u Bosni i Hercegovini ja zanimljiva'', navode iz Alkmaara, opisujući da je HŠK Zrinjski Mostar osnovan 1905. godine. HŠK je kratica za Hrvatski športski klub, što znači 'hrvatski sportski klub'. 

Pročitajte još

''Oko 1900. godine nekoliko studenata grada Mostara imalo je ideju o osnivanju sportskog društva za omladinu. U to vrijeme grad je pripadao državi Austro-Ugarskoj. Godine 1905. u dvorani Hrvatskog kulturnog društva Hrvati konačno osnivaju Đački športski klub. Sedam godina kasnije savez je napravio sljedeći korak i fokusirao se na nogomet. Gimnazijski nogometni klub Zrinjski postao je novo ime. Ime Zrinjski potječe od hrvatsko-ugarske obitelji Zrinski, koja se smatra narodnim herojima u Hrvatskoj i Mađarskoj zbog svojih junačkih djela tijekom Otomanskog rata'', navode iz Alkmaara te pišu dalje:

''Godine 1914. izbio je Prvi svjetski rat i klub nije mogao djelovati tri godine. Naknadno je došlo do fuzije s još jednim klubom iz Mostara koji je također imao hrvatsko podrijetlo. Rođen je klub Hercegovac. Međutim, ovo će ime nestati samo godinu dana kasnije. Godine 1918. stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Grad Mostar je sada potpao pod ovu Kraljevinu i klub je prisilno preimenovan u JŠK (Jugoslavenski sportski klub), u pokušaju da se eliminiraju nacionalne pozadine i stvori jedna Jugoslavija. Klub je bio ponosan na svoje hrvatske korijene i nije ih se htio jednostavno odreći. Godine 1922. uspjeli su obnoviti klub i vratiti mu ime Zrinjski''.

Od tada se, navode, naziv Zrinjski polako udomaćio.

Povijest kluba

''Ekipa je više puta bila pobjednik gradskog derbija i sudjelovala je na raznim turnirima. Natjecanja zapravo još nije bilo. Prvi susret sa Veležom, gradskim rivalom, Mostar imao je 1922. godine. Ova utakmica danas je poznata kao Mostarski gradski derbi i jedna je od najnabrijanijih utakmica u zemlji i općenito na Balkanu. Zrinjski je uvijek držao svoje hrvatske korijene pa mu je čak odbijen pristup na turnir 1936. godine. Na dresu kluba bile su hrvatske boje i grb'', pišu.

''Godine 1941. nacistička Njemačka napala je Jugoslaviju i uspostavljena je Nezavisna Država Hrvatska, uz odobrenje Adolfa Hitlera. Tu fašističku državu činile su današnja Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Osnovana je nogometna liga čiji je član, između ostalih, bio i Zrinjski. Na kraju Drugog svjetskog rata Nezavisna Država Hrvatska je poražena, a Zrinjski je, zajedno sa svim ostalim klubovima iz te lige, zauvijek zabranjen od strane Jugoslavije'', navode o daljnjoj povijesti kluba te dodaju:

''1992. godine Bosna i Hercegovina je referendumom postala nezavisna država. Međutim, zemlja je bila uključena u građanski rat. I u Mostaru su se vodile teške borbe. Tamo su uglavnom bili Hrvati protiv Bošnjaka, nakon što su se Srbi povukli. Hrvati su odnijeli štošta zapadno od grada, pa tako i stadion Bijeli Brijeg koji je pripadao mostarskom Veležu. Klub Zrinjski ponovno je osnovan i nedugo zatim odmah preuzima suparnički stadion. I dan danas ovdje igra domaće utakmice, a ovo je i stadion na kojem će AZ igrati u četvrtak''.

Herceg-Bosna

Alkmaar dalje piše kako je ''usred rata, 1994. godine, Zrinjski krenuo u natjecanje s ostalim klubovima iz Herceg-Bosne.

''Herceg-Bosne je bila polunezavisna Hrvatska Republika u Bosni i Hercegovini. Država je još uvijek bila izrazito podijeljena i stoga je imala tri različita natjecanja. Jedan za klubove s hrvatskim predznakom, jedan za klubove s bosanskim predznakom i jedan za klubove sa srpskim predznakom. Bilo je mnogo pokušaja da to postane jedno natjecanje. 2000. konačno dolazi do spajanja bosanskohercegovačke hrvatske i bosanskohercegovačke lige. Bio je to početak Premijer Lige, najvišeg nogometnog natjecanja u Bosni i Hercegovini kakvu danas poznajemo. Nakon što je UEFA pojačala pritisak, u ovo natjecanje 2003. godine ulaze i klubovi bosanskih Srba'', objašnjavaju nizozemci.

O Modriću

''Od 2003. godine Zrinjski je krenuo naprijed, kao i sama država Bosna i Hercegovina. Na primjer, Hrvati, Bošnjaci i Srbi u zemlji učili su zajedno u jednom školskom sustavu prvi put nakon dugo godina. Zrinjski je dobio niz novih članova uprave i sponzora. Cilj je bio da do svoje 100. obljetnice 2005. godine Zrinjski bude jedan od najboljih klubova u državi. Zbog toga je, među ostalim, iz zagrebačkog Dinama angažiran izvjesni Luka Modrić. Vjerojatno najbolji Hrvat svih vremena igrao je za Zrinjski u sezoni 2003.-2004. Modrić je impresionirao i kao 18-godišnjak je izabran za igrača godine u bosanskoj Premijer ligi'', pišu suparnici Zrinjskog.

''Cilj bi bio postignut. 2005. godine, točno na 100. obljetnicu, Zrinjski se prvi put okitio naslovom državnog prvaka. Drugi naslov uslijedio je 2009., a nakon 2013. stvari su krenule brzo. U proteklih deset godina Zrinjski je šest puta osvajao konkurenciju. To ga sada čini rekordnim prvakom Bosne i Hercegovine sa osam naslova. I često s uvjerenjem. Prošle sezone bio je zaostatak od 20 bodova do drugog mjesta. U sezoni 2021-2022 razlika je bila čak 27 bodova. Zrinjski je te godine bio prvi sa 84 boda, što je bio bodovni rekord. Izgubili su samo jedan meč u ligi te sezone'', navode iz AZ Alkmaar.

O Starom mostu

''Ta utakmica odigrana je u Sarajevu, glavnom gradu zemlje, udaljenom oko dva sata vožnje od Mostara. Mostar je najveći grad u regiji Hercegovine i ima oko 113.000 stanovnika. Grad ima najviše Hrvata u postocima od svih gradova u državi. Grad ima veliku turističku atrakciju, a to je Stari most. Ovaj most prelazi rijeku Neretvu koja protiče kroz grad. 1993. godine most je srušen tijekom rata, o čemu se i danas vodi nekoliko teorija i nekoliko sudskih procesa. Godine 2001. most je obnovljen, dijelom zahvaljujući novcu iz Nizozemske. Od 2005. nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine'', pojasnili su iz kluba.

Pojasnili su i da klub vodi trener iz Hrvatske.

''Hrvat Krunoslav Rendulić vodi Zrinjski od studenog 2022. godine. U 32 utakmice uspio je 23 puta pobijediti i tri puta remizirati sa Zrinjskim. U te 32 utakmice pod njegovim vodstvom Zrinjski je postigao 79 golova. U prosjeku 2,5 gola po utakmici. To Zrinjski čini jednom od momčadi s najboljim strijelcima u zemlji. S prosjekom golova od 2,25 po susretu, Rendulić ima i najveći prosjek golova jednog trenera u povijesti Zrinjskog'', navode statistikzu nizozemci.

''Utakmica u četvrtak igra se na Gradskom stadionu Mostar, poznatom i kao Stadion HŠK Zrinjski ili Stadion pod Bijelim brijegom'', piše na kraju klub koji Zrinjskom stiže na megdan u četvrtak, 21. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close