Zlatna rezerva vol. 31

Pokaži gdje si, Messi!

Iako igraju loše, pomazila ih je sreća, sve im se poklopilo i sada opet većina nogometne javnosti vjeruje kako će Argentina ipak proći dalje. No, vjeruju li u to i sami igrači Argentine?
Sport / Nogomet | 26. 06. 2018. u 12:09 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras od 20:00 sati kreće rasplet u skupini D. Hrvatska je u najkomotnijoj poziciji, samo puka teorija stoji joj na putu prvog mjesta, a oko 18 sati već će se znati s kim se iz grupe C koje mjesto križa. Tako da je na Zlatku Daliću da u utakmici protiv Islanda ugodi rezultat kako smatra da je najbolje. Može li druga momčad Hrvatske ostati neporažena protiv Islanda? Prije osam godina to čak ne bi bilo niti pitanje, Island je tada bio treća europska liga, daleko i od primisli na plasmane na velika natjecanja, no puno se toga do danas promijenilo.

Sve neki susreti starih poznanika

Hrvatska i Island imaju mnogo zajedničkih tuluma u zadnje vrijeme, preko Islanda je u baražu Niko Kovač odveo Vatrene do Svjetskog prvenstva u Brazilu, a onda je Island uzvratio u skupini za plasman na ovaj Mundijal, umalo izbacivši Hrvatsku. No, sad se opet sve promijenilo i Hrvatska se vratila gdje joj je i mjesto, a Island se čini pomalo umoran od svega – bili su fenomenalni na prošlom Euru, sjajni u drugom dijelu kvalifikacija za SP, a ni protiv Argentine nisu bili loši.

Ipak, poraz od Nigerije pokazao je da ni Island nije prvak u snazi i upornosti, te da se pojavljuju ozbiljne pukotine u momčadi. Sve te pukotine već su se vidjele u onoj prvoj utakmici u kvalifikacijama, kada je na praznom i kišnom Maksimiru Hrvatska slavila prilično rutinirano.

Dalićeva mala matura

Koji ćemo Island gledati danas, onaj iz Maksimira ili onaj iz Reykjavika? Vjerojatnije ovaj drugi, ali ne zaboravimo da je i tada Hrvatska bez problema i u klinču jalove igre držala čvrstu nulu, sve do zadnje minute regularnog toka kada joj se „odrađivanje posla“ osvetilo. Hoće li Hrvatska i danas odrađivati posao? Čini se da ne i da bi čitav rasplet događaja mogao podsjetiti na onu pobjedu u nebitnoj utakmici na EP-u 2008., kada je rezrevna garnitura svladala Poljsku sa 1:0.

Bit će ovo, nadamo se, dokaz kako je Dalić galvanizirao momčad i kako će i druga momčad, pojačana Perišićem i Kramarićem zapravo odigrati na nivou. Uostalom, vidjet ćemo je li Dalić zbilja i taktički zreo trener, jer lako je kad imaš Modrića i Rakitića, reći će neki, hajde budi tako dobar i sa drugim ešalonom! Pa, vidjet ćemo.

Stižu rezervisti!

Bit će ovo prilika i za taj drugi ešalon, da vidimo može li se na njih računati za dalje, jer ode li Hrvatska daleko, dobra forma i dokazana kvaliteta s klupe bit će od presudne važnosti, pogotovo prođe li Hrvatska u četvrtfinale, a usput netko fasuje drugi žuti. Uz jedan oprez pred ovakvo slaganje momčadi, kada je god Hrvatska kalkulirala u trećem kolu nije prošla dalje reći će neki.

Nije istina, naravno, poraz od Argentine 1998. bio je prilično projektiran, nakon što se Ćiro odabirom Nijemaca na Euru 1996. gadno opekao. Recimo da su tadašnji Rumunji zapravo sutrašnji Danci u osmini finala. Bilo bi OK, zar ne?

Zombiji su opet među nama

Što se tiče Argentine, u nedostatku Talijana njihovi južnoamerički „rodijaci“ očito su dobili ulogu onoga koji će dobiti priliku vratiti se kroz iglene uši. Iako je Nigerija protiv Islanda pokazala moć i raskoš, najednom nitko ne vjeruje kako će Argentinci ostati zaglavljeni u grupi i kako će ipak nekako Messi pronaći način da zabije gol više Super Orlovima. I da će čitava Argentina, iz ponora u kojem su se našli najednom bez problema vratiti u turnir, iz kojeg su se nakon poraza od Hrvatske i sami ispisali u bujici tuge, psovki i mute šutnje.

No, nazovimo ih zombijima, Argentinci zbilja imaju priliku vratiti se, no ostaje pitanje jesu li psihički spremni za pobjedu koja im jedina još igra kao opcija?

Makarije Čudotvorac

Podsjetimo da je ova Argentina samo zrcalo svega što se u tamošnjem nogometu događa već godinama, novo rukovodstvo saveza pogubilo je konce, tamošnja liga ne proizvodi nove talente, a Messi, koji se već jednom oprostio od reprezentacije, sada je dobio ulogu „Makarija čudotvorca“. Onoga koji će sam pobijediti 11 protivnika, dok će Mascherano i Ottamendi usput pomagati šamarajući i gazeći protivnika.

Čak i pobjeda Argentini ostavlja mogućnost ispadanja, jer ako Island tada pobijedi  Hrvatsku dobit ćemo dvije reprezentacije sa 4 boda, gdje će se gledati gol razlika, što znači da tada Argentinci, zbog trenutno lošije gol razlike moraju razmišljati i o pobjedi nad Nigerijom sa više golova.

Super Orlovi rano lete?

Pri tom, pomalo se zaboravlja da je Nigerija i dalje u najboljoj poziciji, njima i neriješeno igra, pod uvjetom da Island baš ne rasturi Hrvatsku i uvede svoju gol razliku (-2) u domen Nigerijske (0), ali vjerujete li da i rezervnu Hrvatsku Islanđani mogu dobiti 3:0 i više? Vratimo se mi na Argentinu i Nigeriju, to će biti otvorena borba do kraja u kojoj Nigerijci imaju priliku ne samo proći skupinu, nego i konačno skinuti skalp Argentini, s kojom su u zadnjih šest Mundijala igrali već četiri puta – i svaki put Gaučosi su našli načina biti bolji.

Uglavnom, što bi u Mostaru rekli – Borba! Bit će neizvjesno do kraja, ali lijepo je biti Hrvat ovih dana, pitanje prolaza dalje „kockastima“ je davno riješeno, sve ovo danas je čista kozmetika. I prvi pogled na moguću Dalićevu repku za naredni period.

 

Kopirati
Drag cursor here to close