Hrvatska u teškoj situaciji

Ždrijeb za OI: Srbija protiv Dream Teama!

Ždrijeb je tako spojio SAD i Srbiju, koje će igrati odmah prvu utakmicu grupne faze. Susret je ovo koji su vjerujemo ljubitelji košarke priželjkivali.
Sport / Košarka | 20. 03. 2024. u 01:34 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarski Mies, odnosno Fibin "Patrick Baumann House of Basketball" bio je u centru pažnje. Košarkaške legende, Australka Penny Taylor i Amerikanac Carmelo Anthony izvlačili su skupine košarkaša za Olimpijske igre u Parizu ovo ljeto.

Na turniru će se naći 12 najboljih ekipa podijeljenih u tri skupine po četiri momčadi iz kojih će dvije najbolje iz svake ići u četvrtfinale kao i dvije najbolje trećeplasirane iz tri skupine.

Trenutno je poznato osam sudionika, dok će se posljednjih četiri saznati tijekom kvalifikacijskih turnira koji će se odigrati u Grčkoj, Latviji, Portoriku i Španjolskoj.

Srbi odmah na Amerikance

Ždrijeb je tako spojio SAD i Srbiju, koje će igrati odmah prvu utakmicu grupne faze. Susret je ovo koji su ljubitelji košarke sasvim sigurno priželjkivali.

Za očekivati je iznimno atraktivan susret s obzirom na to da Amerikanci nakon niza loših rezultata na posljednjim turnirima, spremaju jednu od najboljih momčadi ikada, ekvivalentnu onom Dream Teamu iz 1992. godine koji su činili Magic, Jordan, Bird, Barkley i ostali.

SAD sprema velika imena

Odavno je već poznato kako su košarkaši SAD-a „nabrijani“ na ovu Olimpijadu i očekuje se da ćemo na parketima francuskih dvorana gledati igrače poput LeBrona Jamesa, Stepha Curryja, Kevina Duranta, Jasona Tatuma i ostalu škvadru. Govori se kako su sve najveće zvijezde spremne ponuditi svoje usluge, a na izborniku će biti da odabere one najbolje.

Srbi će se tako, osim SAD-a u skupini C naći s ekipom Južnog Sudana i pobjednika kvalifikacijskog turnira koji se održava u Portoriku.

Turnir u Portoriku, kao i ostala tri koja će se igrati, sadržavat će šest ekipa podijeljenih u dvije skupine po tri momčadi. Nakon toga po dvije najbolje iz svake skupine će ići u polufinale i križati se s drugom skupinom, a samo osvajač kvalifikacija rezervira kartu za Pariz.

Najbolja između ovih šest momčadi će se priključiti Srbiji, SAD-u i Južnom Sudanu: Italija, Portoriko, Bahrein, Meksiko, Obala Bjelokosti, Litva. Sve su prilike da bi to mogle biti jedna od Litve ili Italije tako da bi Srbi mogli imati pakleno tešku skupinu koja će im poslužiti kao prava provjera njihovih sposobnosti i mogućnosti.

Hrvatima iznimno težak put do Pariza

Hrvatska će pak, svoj put do Olimpijskih igara tražiti preko kvalifikacija. Oni će u grčkom Pireju igrati svoj turnir, a tamo će igrati u skupini sa Slovenijom i Novim Zelandom, dok će u skupini B igrati Grčka, Egipat i Dominikanska Republika. Ako uspiju biti najbolji između svih ovih ekipa, hrvatski će košarkaši biti prisutni u Parizu ovo ljeto.

Ako izbore plasman, imat će pretešku skupinu

Ako to ostvare, igrat će u skupini A gdje se trenutno nalaze Kanada i Australija, a četvrta momčad će biti pobjednik turnira koji se igra u španjolskoj Valenciji, a tamo će najbolja između Španjolske, Libanona, Angole te Finske, Poljske ili Bahama igrati na Olimpijskim igrama. Tako da, Hrvatska ako uspije izboriti plasman na OI imat će iznimno tešku skupinu.

U skupini B su se našle selekcije Francuske, Njemačke, Japana, a još će neko vrijeme sačekati da im se pridruži pobjednik kvalifikacija koje se igraju u Rigi. Tamo će se sastati Gruzija, Filipini, Latvija (skupina A) te Brazil, Kamerun i Crna Gora (skupina B).

Kvalifikacijski turniri su na rasporedu između 2. i 7. srpnja ove godine, a nastupe na Olimpijskim igrama ovih sjajnih reprezentacija pratit ćemo u razdoblju od 27. srpnja do 11. kolovoza. Naslov će pokušati obraniti reprezentacija SAD-a.

Skupine kvalifikacijskih turnira (2. – 7. srpnja)

Pirej (Grčka):

Skupina A: Hrvatska, Novi Zeland, Slovenija

Skupina B: Grčka, Egipat, Dominikanska Republika

Riga (Latvija):

Skupina A: Gruzija, Filipini, Latvija

Skupina B: Brazil, Kamerun, Crna Gora

Valencia (Španjolska):

Skupina A: Španjolska, Libanon, Angola

Skupina B: Finska, Poljska, Bahami

San Juan (Portoriko):

Skupina A: Meksiko, Obala Bjelokosti, Litva

Skupina B: Italija, Bahrein, Portoriko

Skupine za Olimpijske igre:

Grupa A: Australija, pobjednik iz Pireja, Kanada te pobjednik u Valenciji

Grupa B: Francuska, Njemačka, Japan i pobjednik kvalifikacija u Rigi

Grupa C: Srbija, Južni Sudan, pobjednik kvalifikacija u Portoriku i SAD

Kopirati
Drag cursor here to close