Pamte se njegova zakucavanja

VIDEO I Vince Carter ulazi u Kuću slavnih

Zanimljivo je da su ga Golden State Warriorsi izabrali kao 5. izbor na NBA draftu 1998. godine, ali su ga odmah zamijenili u Toronto za četvrti izbor, Antawna Jamisona.
Sport / Košarka | 08. 04. 2024. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osmerostruki All-Star, Rookie godine i osvajač zlata na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine, legendarni Vince Carter, službeno će ući u Kuću slavnih američke košarke.

Očekuje se da službeno bude uvršten u elitu tijekom kolovoza ove godine, a u izjavama za medije nije krio emocije i oduševljenje zbog ovog postignuća.

"Jako cijenim što je ovo i tko je u Kući slavnih. Dobivam priliku biti dio toga. Možete reći što hoćete i vjerovati što želite, ali bilo je dana za koje sam mislio da nisam na ovoj razini", emotivno je pričao Carter pa zaključio.

 "Ali eto, dopustili su mi ući, pa ću ipak prihvatiti." Kroz smijeh je govorio Vince.

On i još 12 članova, uključujući i bivšeg izvršnog direktora Lakersa, Grizzliesa i Warriorsa, Jerryja Westa, koji je već uveden kao igrač i član američkog olimpijskog tima 1960. godine, bit će upisani u elitu u Springfieldu, u kolovozu ove godine. Među elitom se nalazi i legendarni Chauncey Billups, MVP finala za Detroit Pistonse 2004. godine.

Želi ući kao košarkaš Toronta 

Legenda kanadske franšize jasno je dao do znanja da će, kada bude izabran u kolovozu, predstavljati svoje vrijeme provedeno u Torontu, gdje je osvojio nagradu novaka godine i u čijem je dresu osvojio natjecanje u zakucavanjima 2000. godine.

"Nema veće časti nego ući u košarkašku Kuću slavnih kao Raptor", je Carter za Sportsnet, nakon što je službeno objavljeno njegovo uvrštavanje u Hall of Fame.

Video: Vince Carter 

Bilo je onih koji su igrali za Toronto i ušli u Kuću slavnih, poput Chrisa Bosha, Tracyja McGradyja, može se reći i Hakeema Olajuwona, ali se njihove karijere većinom vežu za druge NBA ekipe, dok Carter i Toronto ne mogu ići jedno bez drugog.

"Hvala vam za sve, što ste se držali s nama, hvala na strpljenju", rekao je Carter kad je govorio u burnom vremenu provedenom u Raptorsima.

"Bilo je uspona i padova. Čast mi je i zadovoljstvo bilo proći kroz sve to, pomoglo mi je brže odrasti, oblikovalo me, naučilo me životnim lekcijama."

Uz njega, Westa i Billupsa, svoje mjesto u Kući slavnih u kolovozu rezervirat će i Michael Cooper, Walter Davis, Bo Ryan, Charles Smith, Seimone Augustus, Dick Barnett, Harley Redin, Michele Timms, Doug Collins i Herb Simon.

Najdugovječniji igrač lige

Carter je jedini igrač koji je igrao u četiri različita desetljeća. Karijeru je počeo 1998. godine kao igrač Toronto Raptorsa, a službeno se umirovio u ožujku 2020., dok je nosio dres Atlanta Hawksa.

Trenutno je jedini igrač koji je proveo duge 22 sezone na NBA parketima, odigrao je 1541 utakmicu u najprestižnijoj svjetskoj košarkaškoj ligi, što ga čini trećim na vječnoj listi prema broju nastupa. Samo su Robert Parish (1611) i Kareem Abdul-Jabbar (1560) odigrali više utakmica od legendarnog Vincea.

Warriorsi ga se odmah odrekli, Raptorsi preuzeli

Zanimljivo je da su ga Golden State Warriorsi izabrali kao 5. izbor na NBA draftu 1998. godine, ali su ga odmah zamijenili u Toronto za četvrti izbor, Antawna Jamisona na draftu. U Raptorsima se profilirao kao pravi igrač i jedan od ključnih figura sjajne sezone Toronta. Prvi put su se plasirali na NBA doigravanje za vrijeme Cartera, s 47 pobjeda u regularnoj sezoni. Osvojio je nagradu Rookieja 1999. godine

Leteći Vince

Poznat kao iznimni atleta, Carter je zbog svoje atraktivne igre ostavio traga u košarkaškoj povijesti. Jedan od najboljih zakucavača ikada, svoju atletičnost iskoristio je 2000. godine, pobijedivši na All-Star vikendu u zakucavanjima 2000. godine.

Video: Vince Carter 

Lakoća s kojom je "letio" po parketu, s iznimnim odrazom i domišljatosti za kreiranje unikatnih zakucavanja, učinili su zakucavanja 2000. godine jednim od najboljih ikada, moglo bi se reći ekvivalentnim onom što su Zach LaVine i Aaron Gordon predstavili 2016. godine.

U karijeri je postigao 25.728 koševa, što ga svrstava na 21. mjesto vječne liste strijelaca NBA lige.

Kopirati
Drag cursor here to close