Nije propustio niti jednu utakmicu od dolaska u NBA

Čovjek od čelika: Igrač Brooklyna odigrao preko 500 uzastopnih utakmica

Nekadašnji igrač Phoenix Sunsa i trenutno član njujorške ekipe, nedavno je upisao svoj 501. uzastopni nastup u ligi.
Sport / Košarka | 24. 03. 2024. u 09:46 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se u košarci, osobito NBA ligi, pažnja pridaje samo onim glavnim zvijezdama i njihovim uspjesima glede individualnih nagrada poput koševa, asistencija ili ostalih rubrika koje popunjavaju statistiku tijekom utakmice, ili pak njihovim klupskim uspjesima kao što su naslovi prvaka, ovi malo manje „važni“ ostaju u sjeni.

Malo tko je znao da trenutno postoji igrač u ligi koji u svojoj šestoj sezoni u najjačoj ligi svijeta nije propustio niti jednu utakmicu na NBA parketu. Riječ je o igraču Brooklyn Netsa, Mikalu Bridgesu. Nekadašnji igrač Phoenix Sunsa i trenutno član njujorške ekipe, nedavno je upisao svoj 501. uzastopni nastup u ligi.

Odbačen od rodne Philadelphije

27-godišnjak je na veliku pozornicu stigao 2018. godine kada je izabran od strane Philadelphia 76ersa na NBA draftu kao deseti izbor prve runde. No, njegov rodni grad ga je odmah razmijenio s Phoenixom, a zauzvrat su dobili Zhairea Smitha i izbor prve runde 2021. godine. Debitirao je na otvaranju sezone u porazu Phoenixa protiv Dallas Mavericksa 17. listopada 2018. godine. Od tada kreće njegov niz bez propuštene utakmice, koji traje i dalje.

Još nije propustio utakmicu od dolaska u NBA

Ovim se kontinuiranim igranjem Bridges približio top 10 družini „Iron Men“ ekipe. Postoji spisak od 17 igrača koji se ubrajaju u tu rubriku, kada se gleda broj odigranih utakmica bez propuštanja bilo koje.

Od aktivnih igrača, trenutno se tu uz Bridgesa nalaze samo dva igrača. Jedan od njih je Dwight Howard, Američki centar koji je na zalasku karijere, a svoje posljednje trzaje igračke karijere provodi u Portoriku. Howard je zauzeo to posljednje 17. mjesto s uzastopnom 351 utakmicom bez propuštanja u razdoblju između 2004.-2010. Drugi, ne računajući Bridgesa je centar Cleveland Cavaliersa, Tristan Thompson, koji je na 14. mjestu s 447 uzastopnih utakmica koje je upisao u razdoblju od 2011. do 2016. godine.

Mikal je sa svojom 501. utakmicom dodatno učvrstio 11. mjesto, a od dolaska u deset najboljih ga dijeli samo 36 utakmica. Derek Fisher trenutno drži desetu poziciju s 537 utakmica, a Bridges bi mu se uskoro mogao pridružiti, a zaobiđu li ga ozljede u naknadnom vremenu, sve su prilike da će ga i preskočiti.

Ipak, teško da će oboriti rekordera

Apsolutni rekord, vjerojatno neoborivi drži A.C. Green, trostruki NBA prvak koji je svoju karijeru proveo u Lakersima, Sunsima, Mavsima i Miami Heatu. Njemu je pošlo za rukom odigrati pomalo nestvarne 1192 utakmice zaredom bez propuštanja. To je zabilježio u rasponu od 15 godina (1986.-2001.).

Za četiri godine ima više nastupa nego aktualni MVP

Bridgesov je podatak za svaku pohvalu i zaslužuje mu se odati veliko priznanje kad je u pitanju ovaj uspjeh. Iako nije najveća zvijezda lige i netko koga mediji uzastopno prate i hvale, mnogi su igrači koji mu mogu zavidjeti na ovom uspjehu.

Uzevši za primjer, Joel Embiid, koji je u ligu stigao četiri godine prije Mikala (2014.), ukupno je za deset godina svoje karijere upisao 481 nastup, dok igrač Netsa koji je u NBA došao četiri godine kasnije, ne samo da ima veći broj uzastopnih utakmica, već ukupno ima više nastupa nego aktualni MVP lige.

Naravno, sigurno je tijekom Bridgesove karijere postojalo utakmica u kojima je odigrao manje minuta nego obično, ili je pak nekada možda i ušao na samo nekoliko sekundi da produži ovaj niz, ali činjenica da je uvijek bio treneru i momčadi na raspolaganju dati svoj doprinos i žrtvovati se za ekipu kada je god bilo potrebno.

Svoj niz Mikael Bridges je nastavio protiv New York Knicksa.

Kopirati
Drag cursor here to close