BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 47

VIDEO I SPORT CENTAR PODCAST: Ivan Velić: Navikao sam slagati ekipe s manjim budžetima

"Nakon osvojene titule, prometne nesreće koju sam preživio, radeći nedovoljno opravljen ja sam na kraju postao jedni trener koji je dobio otkaz nakon tri vezane pobjede u novoj sezoni", priča Ivan Velić.
Sport / Košarka | 10. 11. 2023. u 19:42 Bljesak.info
PODCAST SPORT CENTAR Ivan Velić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi trofej je osvojio još tamo 2007. godine. Radilo se o Kupu BiH. U to vrijeme je bio uglavnom pomoćni trener ili neko prijelazno rješenje na klupi Širokog Brijega. Kada je ponestalo novca, Velić je dobio priliku. Kako bi pokazao da se i manje novca i izuzetno mladom ekipom može napraviti dobar rezultat. Tri puta zaredom je bio prvak, dva puta osvojio Kup.

U sezoni 2011/12 doveo je Široki Brijeg na peto mjesto u ABA Ligi. U sezoni kada su tu bili Partizan, Zvezda, Maccabi, Olimpija, Cedevita, Hemofarm. Bolji od Širokog su bili Budućnost, Cedevita, Partizan i Maccabi. Pored Širokog Brijega, Velić je radio kao trener u Jollyju iz Šibenika, Krki, Slobodi, Ciboni, prije nego što se vratiti u Široki, nakon jednogodišnje pauze.

"U sezoni 2011/2012 smo bili najmlađi tim u ABA ligi s prosjekom godina od oko 21,5, a završili smo peti na kraju, što je do danas ostao najveći uspjeh Širokog u regionalnom natjecanju. Kada gledam iz ove perspektive, to je nevjerojatno. Tada je u ABA ligi igrao i Maccabi. Tu su bili treneri Pešić, Radonjić, Sagadin, Anzulović, Nikolić. Sjećam se kako smo igračima obećali mali duži ostanak u Zagrebu, manji provod ako savladaju domaću ekipu u posljednjem kolu. Ne da smo je savladali već je to bilo nevjerojatno izdanje naše ekipe, završilo je našom pobjedom 72:48" kaže u jednom dijelu razgovara Ivan Velić.

Nakon Širokog Brijega radio je u Šibeniku Velić. Jedan zanimljiv projekta Josipa Stojanovića koji je nakon godina provedenih
u ženskoj košarci odlučio napraviti jedan kvalitetan muški sastav. Radio je i tu dobar posao Velić, uspio je doći do finala Kupa Hrvatske, ekipa je savladala kroz prvenstvo Cibonu u Zagrebu. Kao trener Krke uspio je nemogućom tricom savladati Partizan u Pioniru, dok je s Cibonom osvojio naslov prvaka.

"Budžet je u sezoni 2018/2019 bio možda i najmanji ikad, a Cedevita je sa Sitom Alonsom imala ozbiljne ambicije. Sjećam se dobro, oni su nas na turniru u Dubravi s drugim timom dobili tridesetak razlike. Ipak, mi smo kroz tu sezonu maksimalno rasli kao tim, došli smo do finala Kupa gdje smo opet poraženi od njih, ali osjetio se veliki napredak u igri. Na kraju smo bili najbolji, te smo pomeli Cedevitu s 4:0 u finalnoj seriji Lige Hrvatske. Nikada i nikada poslije se finale nije igralo na četiri pobjede. Ja sam nakon prve utakmice rekao da je Cedevita favorit, nakon druge također, nakon treće više nije bilo smisla da isto priča. Cibona je bio moj veliki san, ali sam se brzo uvjerio kako je od tog kluba samo ime. Nakon osvojene titule, prometne nesreće koju sam preživio, radeći nedovoljno opravljen ja sam na kraju postao jedni trener koji je
dobio otkaz nakon tri vezane pobjede u novoj sezoni. Na kraju je Cibona bila moje najveće razočaranje", rekao je između ostalog Velić.

O klubovima koje je trenirao, uspjesima i neuspjesima, načinu rada, igračima, akcijama, razgovarali smo s Ivanom Velićem trenerom košarkaša Širokog Brijega u još jednom PODCASTU SPORT CENTAR portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close