Skinuo Spanoulisa s trona

VIDEO I James postao najbolji strijelac u povijesti Eurolige

Rekord je dostigao na 3:53 do poluvremena kada je pogodio šut s poludistance za 2 poena i time došao do svog trinaestog u utakmici. Ovo mu je bila 28. uzastopna utakmica gdje je imao dvoznamenkasti broj koševa.
Sport / Košarka | 08. 03. 2024. u 00:49 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki košarkaš, razigravač Monaca Mike James večeras je postao najbolji strijelac u povijesti košarkaške Eurolige. U pobjedi svog Monaca nad Crvenom Zvezdom 98:80 Jamesu je nedostajalo samo 12 koševa da postane najbolji strijelac Eurolige i prestigne legendu grčke i europske košarke Vassilisa Spanoulisa. Grk je držao rekord s 4455 poena, a James je sa svojih u konačnici 20 dostigao cifru od 4464 koša.

Rekord je dostigao na 3:53 do poluvremena kada je pogodio šut s poludistance za 2 poena i time došao do svog trinaestog u utakmici. Ovo mu je bila 28. uzastopna utakmica gdje je imao dvoznamenkasti broj koševa.

Nakon što je došao do povijesnog rekorda, utakmica se automatski zaustavila, što nije čest slučaj i praksa u službenim natjecateljskim utakmicama. Dobio je minutu slave samo za sebe, domaća publika ga je pozdravila gromoglasnim pljeskom, a čestitke igrača na parketu stizale su s obje strane terena.

Video: Mike James 

Lopta kojom je postigao povijesni koš uklonjena je iz igre i sklonjena sa strane, a ona je poklonjena Jamesu kojemu će čuvati uspomenu na ovaj poseban dan za njega.

Američkom razigravaču je za ovaj uspjeh bilo potrebno samo 271 utakmica, dok je Spanoulis svojih 4455 ubacio nakon 358 odigranih mečeva. Jedino što još ovom sjajnom razigravaču Monaca fali u karijeri je trofej Eurolige, koji još nije osvojio, a itekako ga je zaslužio. Trenutno je jedan od vodećih igrača lige u utrci za MVP-a ovogodišnje Eurolige.

Od 2021. u Monacu

James ima 33 godine, a u svojoj bogatoj karijeri nastupaju je za brojne i slavne klubove. Od važnijih klubova vrijedi izdvojiti: Baskoniju, Panathinaikos, Phoenix Sunse, New Orleans Pelicanse, Olimpiju Milano, CSKA Moskvu, Brooklyn Netse i od 2021. godine član je francuskog Monaca.

U svim je svojim klubovima ostavio veliki trag. Za vrijeme igranja u grčkom Panathinaikosu pomogao im je osvojiti kup i prvenstvo u istoj sezoni te je proglašen igračem godine grčkog košarkaškog prvenstva.

Dok je bio u talijanskom Olimpia Milanu na kraju sezone imao je prosjek od 19.8 poena po utakmici čime je osvojio Alphonso Ford trofej, prestižnu nagradu koja se dodjeljuje najboljem strijelcu Eurolige.

Za Monaco je potpisao u rujnu 2021. godine, nakon epizode u NBA ligi i igranju za Brooklyn Netse. 14. ožujka prošle godine bio je privremeno suspendiran od strane kluba zbog internog kršenja pravila momčadi.

Nakon završetka suspenzije odveo je momčad do Final Foura Eurolige, prvog u povijesti za momčad Monaca. Tu je postigao 17 poena u porazu polufinalne utakmice.

Najbrže došao do brojke od 4000 poena

26. listopada 2023. godine postigao je 24 koša protiv Maccabi Tel Aviva i time postao igrač koji je najbrže došao do brojke od 4000 poena. Ostvario je to za samo 248 utakmica.

U NBA ligi je tijekom karijere skupio sve skupa 49 utakmica kada je u pitanju regularna sezona. Bio je starter 11 puta, a u konačnici je imao statistiku od 8.9 poena po utakmici za nešto više od 18 minuta provedenih u prosjeku na parketu najprestižnije svjetske lige.

Sudjelovao je i u 9 Playoff utakmica za Brooklyn 2021. godine, ulazio je s klupe a na terenu je provodio nešto više od 11 minuta po utakmici sa 3.7 poena u prosjeku.

Kopirati
Drag cursor here to close