Bravo!!

Srbija u finalu Svjetskog košarkaškog prvenstva

Momčad Svetislava Pešića odigrala je najbolju utakmicu na turniru na oba kraja parketa i tako osigurala finale, četvrto u povijesti na svjetskim prvenstvima (dva zlata, jedno srebro).
Sport / Košarka | 08. 09. 2023. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je prvi finalist svjetskog košarkaškog prvenstva. U prvom polufinalu u Manili pobijedili Kanade rezultatom 95-86 (23-15, 29-24, 23-24, 20-23 ).

Iako su izborili prvi polufinale u povijesti, Kanada je zaustavljena na posljednjoj stepenici prije finala. Poznata po dobroj obrani, Kanada je naletjela na nekoga tko je fizički bio snažniji od njih - Srbiju, pišu Sportske novosti

Najbolja utakmica turnira

Momčad Svetislava Pešića odigrala je najbolju utakmicu na turniru na oba kraja parketa i tako osigurala finale, četvrto u povijesti na svjetskim prvenstvima (dva zlata, jedno srebro).

Bila je to još jedna sjajna partija Bogdana Bogdanovića koji je s 23 poena bio najbolji kod Srbije (8/12 iz igre), a do četvrtog double-double učinka na turniru stigao je Nikola Milutinov s 16 poena i deset skokova, a 16 poena upisao je i Ognjen Dobrić.

Kod poražene Kanade prednjačio je RJ Barrett s 23 poena, a pratili su ga Dillon Brooks s 16 poena i Shai Gilgeous-Alexander s 15 poena i devet asistencija.

Četiri minute prije kraja prve četvrtine Srbija je pokazala ono u čemu su bili najbolja momčad na ovom prvenstvu. Čvrstom obranom tjerali su Kanađane na pogreške, a isto tako bili su vrlo brzi u napadačkoj tranziciji. I s 13:10 preokrenuli su rezultat i napravili seriju 11:0 te tako natjerali Jordija Fernandeza da pozove prvi time-out na utakmici. Ali ni to nije donijelo dobre stvari njegovom timu.

Kelly Olynyk je napravio prekršaj u napadu na Aleksi Avramoviću. Na drugoj strani Vanja Marinković i Marko Gudurić promašili su šuteve za tri poena i propustili dodatno povećati vodstvo Srbije.

Obrambeni blok

Međutim, do kraja četvrtine Kanada je samo postigla još dva poena preko Olynyka s linije slobodnih bacanja, a nakon toga je Avramović ponovno presjekao loptu na sredini terena i realizacijom slobodnih bacanja postavio konačan rezultat 23:15 u prvoj četvrtini. Pripremila je Kanada akciju u kojoj je RJ Barrett ostao sam na trici, ali je šut bio prekratak...

Tricom Lu Dorta za otvaranje druge trećine Kanada se malo stabilizirala, ali odmah je uzvratio Gudurić. Ipak, Srbija je i dalje držala obrambeni blok, a s Bogdanom Bogdanovićem koji je do poluvremena imao 15 poena, Kanađani nikako nisu uspijevali izaći na kraj.

Kao i očekivano za Bogdana se brinuo Dillon Brooks, koji je već sredinom druge četvrtine imao tri osobne stoga ga je Fernandez morao zamijeniti Barrettom. Nakon što je Milutinov promašio drugo slobodno bacanje Olynyk pada nakon duela s Nikolom Jovićem, što su suci najprije dosudile kao nesportsku Joviću.

Izbornik Srbije Svetislav Pešić tražio je ‘challenge‘ i nakon provjere ustanovljeno je da nema nesportske već da se radi o običnom faulu. Uslijedila su dva zakucavanja Milutinova... Kanada je do sada bila primjer kako se igra na fizičku snagu, ali ovoga su puta naletjeli na još snažniju momčad.

Nikako nisu mogli parirati Srbima u reketu gdje su Jović i Milutinov lako dolazili do lopte. Postavljalo se pitanje - Tko od Kanađana može čuvati 2,12 metara visokog Milutinova?. Gilgeous-Alexander do poluvremena također je zaradio treću osobnu, a Fernandez je zbog protestiranja dobio tehničku.

+13

Srbija je na predah otišla sa +13 i nije ulijevalo povjerenje da će Kanada pronaći lijek kojim bi mogli preokrenuti rezultat u svoju korist u posljednje dvije dionice.

I otvorili su treću četvrtinu na dobar način, dvije vezane trice Brooksa dovele su Kanadu na devet poena razlike. Bilo je tu na startu puno grešaka Srbije, najprije nepotreban faul Stefana Jovića na Barrettu, a zatim je Nikoli Joviću ispala lopta iz ruke zbog čega je Kanada došla na 54:45.

A onda Bogdanović uzima loptu i napada Brooksa i dobiva baš ono što je htio - njegovu četvrtu osobnu. Fernandez je morao početi kreativno razmišljati kako iskoristiti svoju klupu i kako nadomjestiti Olynyka i Brooksa (obojica na četiri osobne) i pripremiti ih za posljednju četvrtinu u koju je Srbija imala 13 poena prednosti (75:63).

I znala je Srbija da nikako ne smije maknuti nogu s papučice gasa ako žele izboriti finale. Aleksa Avramović, koji je u ovoj utakmici potvrdio koliko obrambeno vrijedi ovoj momčadi, pojavio se s još jednom ukradenom loptom i polaganjem za dva poena.

Već u idućem napadu krade Dejan Davidovac, a Marko Gudurić zabija tricu za 80:63 i najveće vodstvo Srbije na susretu. Koncentracija je kod srpskih košarkaša i dalje ostala na nivou, nije bilo prostora da izgube ovu utakmicu. I nisu.

Preostalo im je samo pričekati hoće li reprizirati finale iz 2014. protiv SAD-a ili će se za zlato boriti s Njemačkom...

Kopirati
Drag cursor here to close