Larry Legend

Gospodin 'provokator', najveći 'bijeli košarkaš' ikad

Uz Michaela Jordana i Magica Johnsona, svojeg najvećeg suparnika, sačinjavao je ono što se često zove "sveto trojstvo" NBA košarke 80-ih godina, po mnogima najuzbudljivijeg košarkaškog desetljeća ikad.
Sport / Košarka | 07. 12. 2021. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Larry Bird, legenda Celticsa i vjerojatno najslavniji košarkaš bostonskog kluba, rodio se na današnji dan prije 65 godina, 7. prosinca 1956. u West Badenu, mjestašcu od oko 1000 žitelja u državi Indiana.

Bird se rodio u siromašnoj i brojnim problemima opterećenoj obitelji. Imao je četiri brata i sestru. Otac mu je bio veteran korejskog rata, psihički problemi i problemi s alkoholom vjerojatno su doveli do njegova samoubojstva godinu dana nakon što se rastao s Birdovom majkom. Kada se ta nesreća dogodila, Bird je imao 18 godina.

Izrastao je do 206 centimetara i igrao je na poziciji niskog krila, ali sa svojim razumijevanjem košarke zapravo je mogao igrati što je htio.

Uz Michaela Jordana i Magica Johnsona, svojeg najvećeg suparnika, sačinjavao je ono što se često zove "sveto trojstvo" NBA košarke 80-ih godina, po mnogima najuzbudljivijeg košarkaškog desetljeća ikad. Za Birda ćemo nerijetko čuti da je on najbolji "bijeli igrač" u povijesti košarke.

Nije lako presuditi je li se u tom desetljeću igrala najbolja košarka na svijetu ikad, ali zasigurno je to vrijeme udarilo mnoge temelje današnjoj NBA košarci.

Larry Bird je u zelenom dresu s brojem 33 na leđima osvojio pregršt momčadskih i individualnih nagrada, a ovo su samo neke: tri naslova prvaka NBA lige (1981., 1984. i 1986.) sa Celticsima, triput MVP sezone (1984., 1985. i 1986.) i dvaput MVP finala (1984. i 1986.). U prvu petorku sezone biran je devet puta, a na All-Star utakmicama sudjelovao je 12 puta. Triput je pobjeđivao u natjecanjima za tricu (1986., 1987. i 1988.).

Video: Larry Bird ULTIMATE Mixtape!

Na prvi je pogled izgledao gotovo 'smotano', nije fizički bio dominantan ili atletičan, zakucavao je rijetko, odraz mu i nije bio neki, prije nikakav, ali malo tko je mogao tako dodati, uhvatiti loptu i pogoditi. Desnom ili lijevom, gotovo pa svejedno, jer gađao je s obje ruke s poludistance. Nije bio ni loš obrambeni igrač ako bi htio.

Ipak, Birdov "trade mark" kroz cijelu karijeru ipak je bio njegov šut desnicom, koji je bio fantastičan pa i čudesan za krilnog igrača. Imao je specifičan šut, teško branjiv. Onako relativno visokom ruka mu je išla iza glave i to je bilo jako teško blokirati. Kad bi mu i blokirali desnu, on bi prebacio u lijevu ruku i zabijao u serijama.

Na samim počecima upisao na Indiana University kod legendarnog Bobbyja Knighta, no tamo se nije snašao pa je prešao na manje sveučilište Indiana State, gdje je u razdoblju od 1976. do 1979. imao prosjek od 30.3 poena po utakmici, što je peti najbolji učinak u NCAA povijesti.

Birdovo veliko rivalstvo s Magicom započelo je upravo u sveučilišnoj košarci. Njih dvojica odigrala su jednu od najgledanijih košarkaških utakmica u finalu NCCA 1979. u Salt Lake Cityju. Magicu je pripao prvi okršaj. Michigan State je slavio sa 75:64, a Magic je bio MVP finala. Bio je to veliki udarac za Birda, po osobnom priznanju najteži poraz u karijeri.

Video: Larry Bird Top 10 Plays of Career

Celticsi su ga draftirali 1978. kao šestog 'picka', ali se odlučio ostati još jednu sezonu na sveučilištu. Bird je došao u NBA ligu 1979. kao najbolje plaćeni "rookie" svih vremena, a iste godine pridružio mu se i njegov tri godine mlađi rival Magic, koji je draftiran od strane suparničkih Los Angeles Lakersa.

Njihovo rivalstvo obilježilo je 80-te i na neki način spasilo profesionalnu košarku koja je krajem 70-ih bila u velikoj krizi. Gledanost je pala na najniže grane, a oporavila se pojavom Birda i Magica i dosegla neslućene kote tijekom 80-ih. Prepuna sjajnih igrača NBA liga tih je godina doživjela pravu renesansu,, ali Bird i Magic bili su u prvom planu, dok je dolazak Jordana bio šlag na tortu po popularnosti nevjerojatno rastuće lige u SAD-u i cijelom svijetu.

Bird je nadaleko bio poznat po 'trash talku' s kojim je izluđivao svoje čuvare i suparničke momčadi i trenere. Mnogi ga smatraju najvećim "provokatorom" svih vremena. Patentirao je smicalicu 'sam sam' iako je čuvar bio uz njega. Kada bi pogodio preko ruke, a to je bilo jako često, u prolazu bi dobacio suparničkom treneru: "Trebao si staviti nekog da me čuva".

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli NBA History (@nbahistory)

Više o LARRYJU BIRDU

Kopirati
Drag cursor here to close