Reakcija

Oglasio se KSHB: Bez obzira na prijetnje "preuzimatelji" nisu, niti će uspjeti u svojim namjerama

"Najbolji dokaz neistinitosti njihovih tvrdnji je činjenica kako se niti jedan od ovih navodno potpisanih klubova nije u zakonskom roku žalio na uredno dostavljen zapisnik sa redovite Skupštine".
Sport / Košarka | 31. 10. 2023. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom nedavnih medijskih objava pojedinih klubova članova Košarkaškog saveza Herceg Bosne (KSHB), reagirao je i KSHB iz kojeg su kazali kako osjećaju "ljudsku i profesionalnu potrebu reagirati na sadržaj tih objava".

Dosadašnji rad

Kako su kazali, "najponosniji smo na činjenicu da je prošle godine, u Ligi mladih za žene i muškarce te seniorskoj Ligi KSHB, odigrano više od 500 utakmica te sudjelovalo više od 1000 mladih košarkaša i košarkašica KSHB, a s velikim ponosom ističemo i organiziranje kadetske selekcije Herceg Bosne i njezino sudjelovanje na međunarodnom turniru na Jahorini (kolovoz 2023.)".

Također, ističu kako je vrijedno spomenuti i potpisivanje ugovora o suradnji s Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, organiziranje besplatnoga trenerskog seminara u Mostaru, organiziranje besplatnoga petodnevnog kampa za kadete i kadetkinje KSHB u Neumu, organiziranje četiri besplatna edukacijska seminara za suce KSHB, itd.

"Glede navedenog u spomenutim medijskim objavama, dužni smo obavijestiti javnost da je redovita izborna sjednica Skupštine KSHB sukladno zakonu, Statutu i procedurama zakazana i održana 15. rujna 2023.godine u Mostaru". "Imajući u vidu kako je košarka u Herceg Bosni, u razdoblju kada smo preuzeli upravljanje Košarkaškim savezom Herceg-Bosne upravo od potpisnika spornog priopćenja, bila na izdisaju, a Savez u rasulu, ponosni smo na činjenicu da je na izbornoj sjednici nazočio do sada rekordan broj predstavnika, 28 od 30", naglasili su iz KSHB.

Pored, kako kažu, činjenice nečitkosti/nepostojanja imena u potpisu navedenog dopisa "nezadovoljnih" klubova, očito je kako se oni koji su ga pisali i objavili ne drže zakonskih i internih procedura, a vjerojatno ih niti ne poznaju.

Neistinitost tvrdnji

"Najbolji dokaz neistinitosti njihovih tvrdnji je činjenica kako se niti jedan od ovih navodno potpisanih klubova nije u zakonskom roku žalio na uredno dostavljen zapisnik sa redovite Skupštine, niti pokrenuo propisani Arbitražni postupak unutar KSHB. To su, naime, koraci koji su propisani Statutom i Pravilnikom o natjecanju KSHB i predmetnim zakonima".

Većini članova i klubova KSHB jasno je, tvrde, da se ovdje radi o klasičnom podmetanju iza kojeg se kriju određeni privatni i klupski interesi zbog kojih se i krenulo u diskreditiranje i rušenje legitimno i legalno izabranog vodstva KSHB.

"Spomenuto "preuzimanje" nije uspjelo, niti će uspjeti ubuduće, jer postoji tiha, ali aktivna i svjesna većina koja to neće dopustiti zbog sebe i svoje djece, zbog svojih klubova i zbog Košarkaškog saveza Herceg-Bosne kao takvog. Bez obzira na sve prijetnje koji su pojedini klubovi i njihovi treneri dobivali protiv igranja Omladinske lige i Lige KSHB, "preuzimatelji" nisu uspjeli u svojim namjerama jer i dalje postoji spomenuta većina koja želi graditi i jačati KSHB na ravnopravnim i partnerskim osnovama, a ne ga "preuzimati" zbog svojih sitnih privatnih i klupskih interesa", istaknuli su.

Javni poziv "nezadovoljnim klubovima"

Dio odgovornosti za trenutno stanje je, navode, i na aktualnom vodstvu KSHB jer smo jedno vrijeme tolerirali ne korektna i destruktivna djelovanja pojedinih članova i klubova, nadajući se da neće prijeći granicu dobrog ukusa. "Na žalost, prevarili smo se u toj procjeni. Stoga svima njima, kao i cjelokupnoj javnosti, poručujemo kako smo očuvali KSHB u puno težoj situaciji od ove te da ćemo ga ne samo očuvati, nego i ojačati u razdoblju koje je pred nama".

"Shodno tome, javno pozivamo "nezadovoljne" klubove i njihove predstavnike da poštuju Statut i pravilnike KSHB te da svoje privatne interese i ambicije ne ostvaruju nanoseći štetu KSHB. Na svaki pokušaj kršenja Statuta i procedura odlučno ćemo reagirati i nećemo dopustiti bilo kakvo ne legitimno i ne legalno djelovanje unutar KSHB", kazali su.

I pored toga, dodaju da ostaju otvoreni smo za suradnju i dogovore s ciljem prevladavanja postojeće situacije jer je Košarkaški savez Herceg-Bosne veći i vrjedniji od interesa bilo kojeg kluba ili pojedinca.

"U nadi da ćemo se u budućnosti više baviti košarkom i jačanjem KSHB, a manje sitnim interesima i neostvarenim ambicijama, Športski pozdrav", zaključili su u priopćenju.

 

Priopćenje "nezadovoljnih"

Podsjetimo, članovi Košarkaškog saveza Herceg-Bosne (KSHB) iskazali su nezadovoljstvo načinom na koji je 15. rujna sazvana i vođena redovna izborna skupština KSHB.

U priopćenju su tražili da se skupština vodi i realizira sukladno statutu KSHB i svim pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju rad udruga i saveza.

Naveli su da skupština nije imala komisiju za kontrolu i verifikaciju nazočnih članova skupštine tj. nije utvrdila kvorum niti tko sve ima pravo glasa sukladno statutu KSHB. Također, nisu imenovani zapisničar, ovjeritelj zapisnika i komisija za brojanje glasova.

Na kraju su poručili da ovakvim odlukama još jednom daju do znanja da žele košarkaški sport i klubove koji legalno participiraju unutar KSHB podići na višu razinu, da se pronađu dodatna sredstva i generalni sponzor lige te da se tako umanje troškovi klubovima kako bi opstali i razvijali košarkaški sport, a ne da se i dalje događa stagniranje košarke i nestajanje klubova u pojedinim sredinama.

Kopirati
Drag cursor here to close