Nelegalan rad

Klubovi nezadovoljni izbornom skupštinom KSHB: Nastavit ćemo borbu svim zakonskim sredstvima

Iako je napuštanjem skupština ostala bez kvoruma, preostali članovi skupštine su donijeli nekoliko odluka koje se protive važećem statutu KSHB.
Sport / Košarka | 26. 10. 2023. u 21:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Košarkaškog saveza Herceg-Bosne (KSHB) iskazali su nezadovoljstvo načinom na koji je 15. rujna sazvana i vođena redovna izborna skupština KSHB.

U priopćenju kojega potpisuju HKK Široki, HKK Grude, KK Posušje, ŽKK Posušje, KK Pepi Sport Mostar, HKK Zinjski Mostar, HKK Brotnjo, ŽHKK Brotnjo 94, HKK Rama, ŽHKK Rama, VKK Mostar, HKK Ljubuški, ŽKK Ljubuški, traži se da se skupština vodi i realizira sukladno statutu KSHB i svim pozitivnim zakonskim propisima koji reguliraju rad udruga i saveza.

Kako navode, skupština nije imala komisiju za kontrolu i verifikaciju nazočnih članova skupštine tj. nije utvrdila kvorum niti tko sve ima pravo glasa sukladno statutu KSHB. Također, nisu imenovani zapisničar, ovjeritelj zapisnika i komisija za brojanje glasova.

''Dopušteno je da pravo glasa na skupštini imaju predstavnici nekoliko novoosnovanih 'škola košarke' iako iste po važećem statutu KSHB nemaju pravo glasovanja na skupštini. Predstavnik jednog kluba koji je formalno pravno ugašen prije par godina je bio nazočan na skupštini i glasovao na istoj. Na skupštini je glasovao i dosadašnji predsjednik KSHB, iako po važećem statutu pravo glasa mogu imati samo predstavnici koje klubovi ili udruge ovlaste, a aktualni predsjednik nije bio predstavnik nijednog kluba ni udruge'', navodi se u pojašnjenju.

Nakon što su vidjeli da nijedna od navedenih primjedbi nije usvojena, napustili su skupštinu jer, kako navode, nisu željeli sudjelovati u nelegalnom radu.

''Iako je našim napuštanjem skupština ostala bez kvoruma, preostali članovi skupštine su donijeli nekoliko odluka koje se protive važećem statutu KSHB. Aktualno vodstvo saveza je nekoliko dana po završetku dostavilo klubovima zapisnik s nelegalne skupštine. U istom tom zapisniku nije navedeno koje smo primjedbe tražili, kao niti činjenicu da je veći broj predstavnika klubova napustio skupštinu i da nije bilo kvoruma za daljnji rad skupštine'', dodaje se u priopćenju.

Nakon toga su, kako ističu, sukladno zakonskoj proceduri zatražili od nadležnog ministarstva blokadu provedbe nelegalnih odluka sa skupštine, inspekcijski nadzor iste i podnijeli prijave protiv ljudi koji su organizirali i vodili nelegalnu skupštinu.

Također, sukladno statutu zatražili su sazivanje izvanredne skupštine KSHB. U želji da se spriječi ''samovolja pojedinaca u KSHB, kršenje statuta i zakona'', navedeni klubovi odbili su igrati utakmice 1. kola Lige KSHB.

''Međutim, vodstvo saveza je ignoriralo naš stav, te je predsjednik sam bez dostavljenih informacija delegirao lokacije i satnicu za pojedine klubove nastojeći demonstrirati silu i snagu pozicije na kojoj se nalazi. Velika većina klubova (osim jednoga) odbila je registrirati utakmice rezultatom 20-0 i oduzimanjem bodova čime su pokazali prije svega solidarnost, poštovanje i sportske motive na čemu im VELIKO HVALA'', navodi se.

Potpisnici priopćenja na zajedničkom su sastanku donijeli odluku da će krenuti igrati prvi dio Lige HB za sve uzraste, jer je njihov osnovni motiv "košarka i interes djevojčica i dječaka koji igraju košarku, a ne borba za fotelje i funkcije".

''Nastavit ćemo 'borbu' svim legalnim i zakonskim sredstvima da se održi legalna skupština KSHB. Ako do kraja prvog dijela Prvenstva KSHB ne bude sazvana i održana izborna skupština, podneseni svi financijski izvještaji kao i izvještaj Nadzornog odbora, naši klubovi neće igrati drugi dio Prvenstva te ćemo razmotriti druge zakonske mogućnosti igranja utakmica'', naveli su.

Na kraju su poručili da ovakvim odlukama još jednom daju do znanja da žele košarkaški sport i klubove koji legalno participiraju unutar KSHB podići na višu razinu, da se pronađu dodatna sredstva i generalni sponzor lige te da se tako umanje troškovi klubovima kako bi opstali i razvijali košarkaški sport, a ne da se i dalje događa stagniranje košarke i nestajanje klubova u pojedinim sredinama.

Kopirati
Drag cursor here to close