Čovjek koji je bacio stolicu

Odlazak Generala

Bacao je stolice, ulazio u sukobe sa svojim igračima, plaćao kazne, davio policajce, što sve ne, zaradivši s pravom nadimak "General".
Sport / Košarka | 02. 11. 2023. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o košarci "preko bare" na ovim prostorima teško kada je mogla proći bez spominjanja imena Bobby Boba Knighta. Bez obzira da li se priča o sveučilišnoj košarci, NBA ligi, pojedinim igračima, trenerima. Bilo je sasvim svejedno. Godinama je bio sinonim za nešto opasno, za trenera koji je spreman na sve za svoj ideal, za pobjedu. Bacao je stolice, ulazio u sukobe sa svojim igračima, plaćao kazne, davio policajce, što sve ne, zaradivši s pravom nadimak "General".

Poseban trag je ostavio u Indiani s kojom je uzeo tri NCAA naslova. Jedan bez poraza. Predsjednik Sveučilišta Indiana Quinn Buckner će reći danas.

"Godine 1976. je rekao kako nikada više nećete vidjeti još jedan ovakav tim, danas mogu reći kako nikada više nećemo imati trenera poput njega. To je ona ekipa koja je osvojila naslov NCAA prvaka bez poraza uz fenomenalni omjer 32-0. 

U 84. godini života preminuo je poznati američki košarkaški trener Bob Knight. Legendarni "General" bio je desetljećima jedan od stupova američke sveučilišne košarke i u NCAA ligi ostvario je čak 902 pobjede. U vrijeme njegovog odlaska u mirovinu 2008. godine to je bio rekord, a danas je peti najbolji rezultat svih vremena.

"Izgubili smo jednog od najvećih trenera u povijesti košarke danas. Očigledno, bio je jedinstven.Trener Knight me je regrutirao, mentorirao i imao dubok utjecaj na moju karijeru i moj život", reći će danas jedan drugi veliki sada već bivši trener Mike Krzyzewski.

Nadimak "General" dobio zbog svojih trenerskih početaka na vojnom sveučilištu West Point, kao i zbog načina vođenja momčadi i autoritativnog držanja pored terena. Napada, ali prije svega obrana čovjek na čovjeka bila je nešto po čemu se pamti Bobby.

Baš kao što se pamti njegovo famozno bacanje stolice 1985. godine na utakmici protiv Perduea. 1987. godine je na Panameričkim igrama u Portoriku napao policajca, iste godine je povukao ekipu s parketa u susretu protiv Sovjetskog Saveza. Na konferenciji za novinare 1980. ispalio je ćorak iz startnog pištolja u novinara. Posljednji je američki trener koji je osvojio zlato na Olimpijadi vodeći jednu sveučilišnu ekipu.

Video: Famozno bacanje stolice 

To je bila ona selekcija s Jordanom, Ewingom, Mullinom, Perkinsom. Selekcije u kojoj nije bilo nekih kasnije sjajnih igrača, ali je recimo tada odlučio pozvati Stevea Alforda, koji je bio najmlađi član postave sa svega 19 godina.

"Bio je jedan od zadnjih zastrašujućih ‘tiranina‘ koji su naizgled bili nesposobni komunicirati s vanjskim svijetom, ali istovremeno je bio i vješt, maestralan učitelj i odani navijač svih koji su uspjeli preživjeti igranje u njegovom timu", pišu američki mediji, koji su Knighta često opisivali kao ‘vulkan koji je spreman za erupciju".

I van parketa je Bobby bio poseban jer je bio duboka podrška studentima-sportistima koji žele da imaju kvalitetno obrazovanje, zato nije ni čudo što su njegovi timovi imali visok procenat igrača koji su diplomirali.

Tijekom godina Knight je trenirao Army Black Knightse, Indiana Hoosierse i Texas Tech Red Raiderse. Jedan NCAA naslov osvojio je kao igrač. Član je košarkaške Kuće slavnih od 2006. godine. Jedan od najpoznatijih igrača koje je vodio je Isiah Thomas, kasniji član "Bad Boysa", Detroit Pistonsa.

Video: Kako je govorio General 

O njegovom eksplozivnom temperamentu svjedočki i izbacivanje iz Indiane 2000. godine zbog kršenja pravilnika nulte tolerancije prema nasilju, zbog hvatanja za ruku jednog studenta koji ga je navodno oslovio po prezimenu. 

"Kad dođe kraj mom vremenu i sve što sam radio ostane iza mene, hoću da me sahrane naopačke, da bi me kritičari poljubili u du...", jedna je od Knightovih najpoznatijih izjava svih vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close