North Carolina je ispustila 16 poena prednosti

Najveći preokret u povijesti za četvrtu titulu Kansasa

"Kada vodite momčad kao što je Kansas, kada znate da je tu radio James Naismith, da Adolph Rupp, Dean Smith, Wilt Chamberlain dolaze iz Kansasa onda se morate nositi sa pritiskom. Jedna titula za takvu momčad nije dovoljna" kaže trener Self Junior.
Sport / Košarka | 05. 04. 2022. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završni turnir se igrao u u starom Alamodomeu, u San Antoniju. Kansas Jayhawksi su u finalu bili bolji od Memphisa 75:68 nakon produžetka. 14 godina poslije Kansas je ponovo na tronu, ovaj put su sredili slavno sveučilište North Carolinu 72:69 nakon najvećeg preokreta u povijesti NCAA finala. Loyola je davne 1963. godine nadoknadila 15 poena zaostatka, trideset pet godina kasnije Kentucky je stigao -12 protiv Utaha.

Junak Kansasa u zadnjim minutama je bio centar David McCormack koji je postigao posljednja dva koša na utakmici. David je vjerovao do posljednjeg trenutka bez obzira na -15 koliko je imao Kansas na poluvremenu.

" Pogledao sam ga, on je imao neki osmjeh na licu. Nije mi bilo jasno zašto se smije, pa mi gubimo 15 razlike. Govorio mi je digni glavu, nastaviti igrati, bit ćemo dobro" prepričao je situaciju iz svlačionice na poluvremenu, Christian Braun.

U prvom poluvremenu utakmice nije izgledalo kao da će Kansas slaviti, jer je North Carolina na poluvremenu vodila 40:25. Međutim, Jayhawksi se nisu predavali. Odigrali su sjajnih desetak minuta u nastavku utakmice, jurnjava po parketu, presing. Na deset i pol minuta prije kraja, Remy Martin pogađa tricu za vodstvo Kansasa 53:50. Taj period igre Jayhawksi su dobili 28:10. Nakon toga utakmica ulazi u neizvjesnu završnicu, međutim Jayhawski su kada je bilo potrebno znali pogoditi tricu.

Od Martina, preko Jalena Wilsona, Martinova četvrta na dvije i pol minute prije kraja je bila super važna. Remy je ubacio četiri trice, ukupno cijela momčad šest. Jednu, barem jednu su pokušavali pogoditi Tar Heelsi u zadnjih 15 - tak sekundi ali nije išlo. Promašili su tri, Caleb Love dvije, Puff Johnson jednu. Napokon se i trener Bill Self Junior može pohvaliti da ima najmanje dvije titule.

"Naslovi prvaka ne padaju s drveća. Nije ih lako osvojiti. Kada vodite momčad kao što je Kansas, kada znate da je tu radio James Naismith, da Adolph Rupp, Dean Smith, Wilt Chamberlain dolaze iz Kansasa onda se morate nositi sa pritiskom. Jedna titula za takvu momčad nije dovoljna. Meni nitko nije pravio pritisak, nitko nije rekao "moraš osvojiti još jednu titulu", ali sam ja sebi stvarao pritisak, znajući da Kansas pod mojim vodstvom zaslužuje više od jedne titule. Rekao sam svojim suradnicima da mislim da nikad nisam osjetio ovoliku radost trenirajući momčad kao što je ova. Nema glavobolje, nema problema, nema sebičnosti, nema skrivenih planova, nema sporednih ulica," kaže trener Bill Self Junior.

Gledajući strijelce, taj David McCorkack je utakmicu završio s 15 poena i 10 skokova, Jalen Wilson je dodao 15 poena i 4 skoka, a Remy Martin s klupe 14 poena i 3 skoka. Christian Braun je dodao 12 poena, 12 skokova i 3 asistencije, a Ochai Agbaji 12 poena i 3 skoka. Upravo je Agbaji proglašen i najboljim igračem Final Foura.
Što se North Caroline tiče, Armando Bacot je imao 15 poena i 15 skokova, R.J.Davis 15 poena i 12 skokova, Brady Manek 13 poena i 13 skokova, Caleb Love 13 poena i 3 skoka, a Puff Johnson 11 poena i 6 skokova.

Video: Kansas vs. North Carolina

 

Kopirati
Drag cursor here to close