Kobna pogreška pilota?

Objavljeni novi rezultati istrage o padu helikoptera Kobea Bryanta

Izvještaj koji je objavljen minule srijede u SAD-u i dalje nije konačan. "Ne sadrži završnu analizu, spoznaje, preporuke i vjerojatni uzrok nesreće. Konačni izvještaj biti će objavljen u nadolazećim mjesecima", navodi se.
Sport / Košarka | 18. 06. 2020. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: USA Today Sports / Kobe Bryant, američki umirovljeni košarkaš, poginuo je 26. siječnja u padu helikoptera

Pilot helikoptera koji se 26. siječnja srušio i uzrokovao smrt jednog od najboljeg košarkaša svih vremena Kobea Bryanta bio je vrlo vjerojatno "dezorijentiran u velikoj magli" koja podigla oko gradića Calabasas.

U dokumentima istrage koji sadrže preko 1700 stranica stoji da pilot Ara Zobayan nije bio svjestan što radi u trenutku komunikacije s kontrolom leta.

U svojem posljednjem javljanju Zobayan je rekao da se penje na visinu od 1200 metara kako bi se podigao iznad oblaka, no zapravo se istovremeno spuštao, točnije padao dok helikopter nije udario u planinu, te pri padu stvorio krater veličine nogometnog igrališta.

Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kćer i još sedmero ljudi su poginuli pri padu helikoptera.

Izvještaj koji je objavljen minule srijede u SAD-u i dalje nije konačan.

"Ne sadrži završnu analizu, spoznaje, preporuke i vjerojatni uzrok nesreće. Konačni izvještaj biti će objavljen u nadolazećim mjesecima."

Recimo i da je objavljeno kako je u samo prvih 26 dana siječnja, odnosno prije nesreće, otkazano 13 letova helikopterom od te iste agencije Island Express s kojom je letio i Bryant.

U 2019. godini zbog lošeg vremena je otkazano čak 150 letova, a pilot je uoči ovog posljednjeg svojim prijateljima SMS porukom javio da je vrijeme "OK".

Je li ipak pri odluci da se poleti napravljena velika pogreška u procjeni od strane pilota?

Ovo će se pitanje vjerojatno često ponavljati u budućnosti...

Kopirati
Drag cursor here to close