NBA

Nestvarni Dončić uspio ono što nije nitko u povijesti

U zadnjih četvrt stoljeća to su uspjeli još samo Russell Westbrook, Nikola Jokić i Domantas Sabonis.
Sport / Košarka | 07. 12. 2023. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Luka Dončić je protiv Ute odigrao prvu četvrtinu, poluvrijeme i utakmicu za povijest najjače lige svijeta. Tako je odveo Dallas i do povijesne pobjede, 147:97, +50, treće najuvjerljivije Mavsa ikad.

Prva četvrtina za povijest

Prvu četvrtinu završio je sa 16 poena te po 5 skokova i asistencija. To mu je čak peta prva četvrtina otkako je u NBA-u s brojkama 15/5/5 u najvažnijim kategorijama. Kakav je to pothvat, svjedoči to što u zadnjih 27 godina samo još jedan igrač ima više od jedne takve prve četvrtine. No, Giannis Antetokounmpo ih ima, u odnosu na Dončića, "tek" dvije.

Ipak, ono što je Dončić uspio do poluvremena je još čudesnije. Prvi put u karijeri mu je već na polovici utakmice uspjelo ostvariti triple-double. U zadnjih četvrt stoljeća to su uspjeli još samo Russell Westbrook, Nikola Jokić i Domantas Sabonis. No nitko od njih i nitko do sada nije uspio ono što je još ovom zgodom napravio Dončić.

Poluvrijeme za povijest

On je naime na poluvremenu imao 29 poena te po 10 skokova i asistencija. Tako je postao prvi u povijesti NBA lige s takvim triple-doubleom na poluvremenu.

NBA na svim kanalima ističe taj pothvat slovenskog fenomena: "Luka Dončić je službeno ostvario najefikasnije triple-double poluvrijeme u NBA povijesti", napisali su, što prenosi Index.hr.

Utakmica za povijest

Dončić je tako već na polovici utakmice uspio 60. put u karijeri imati triple-double učinak. Najnovijim je na vječnoj ljestvici preskočio jednog od najvećih, Larryja Birda, te je sada deveti po broju najtežih i najprestižnijih individualnih učinaka u povijesti najjače lige svijeta.

Srušio Birda, izjednačio se s Chamberlainom

Dončić je meč okončao s 40 poena, 10 skokova i 11 asistencija, ali ovakav spektakularan saldo ostvario je za samo tri četvrtine. Tako je postao tek drugi igrač u povijesti kojem je to uspjelo, nakon Jamesa Hardena.

NBA ističe i ovo: "Dončić je za samo tri četvrtine uspio doći do triple-doublea s 40 poena. To mu je već sedmi takav pothvat u karijeri. Njime se izjednačio na 4. mjestu s Wiltom Chamberlainom."

StatMuse dodaje: "Dončić je ovom partijom postao 9. u NBA povijesti po broju triple-doublea, 5. po triple-doubleovima s 30 poena te 4. po triple-doubleovima s 40 poena. Napomena: Tek su mu 24 godine."

Kopirati
Drag cursor here to close