Jedan od najboljih srpskih košarkaša 21. stoljeća

VIDEO I Nemanja Bjelica otišao u mirovinu

Posljednji angažman imao je u Europi, Crvena Zvezda je bila njegova posljednja stanica gdje je stigao na posudbu iz turskog Fenerbahçea. Nažalost, tad se moglo vidjeti kako Bjelica više ne može.
Sport / Košarka | 24. 03. 2024. u 11:24 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski košarkaš Nemanja Bjelica odlučio je okončati svoju košarkašku karijeru. Putem društvenih mreža oprostio se riječima:

"Pročitao sam do sada brojna saopćenja profesionalnih sportaša kojima objavljuju kraj svoje karijere. Tada sam razmišljao da ću, kad za to dođe vrijeme, osobno izbjeći taj trenutak jer sam se oduvijek trudio da moje jedino obraćanje javnosti bude isključivo s košarkaškog terena."

Tijelo ga izdalo

Nekadašnji krilni centar Golden State Warriorsa u zadnje vrijeme nije bio toliko konstantan na parketu, jednostavno ga je tijelo počelo izdavati, čega je i sam svjestan.

"Negdje davno sam pročitao da nitko nije pobijedio vrijeme. Posljednjih godina sam toga postao potpuno svjestan. Sada, mimo svih mojih očekivanja, osjećam potrebu da, poslije punih 20 godina, službeno objavim da je došao kraj."

Kruna karijere prsten s Warriorsima

Dalje se u ovom obraćanju javnosti prisjetio svojih početaka te zahvalio svima koji su mu na bilo koji način pomogli kroz dugogodišnju karijeru. Smatra kako mu je kruna karijere naslov s Golden State Warriors-ima i suradnja s trenerom Steveom Kerrom, koji mu je, kako Bjelica kaže, prikazao košarku na poseban način.

Video: Nemanja Bjelica Golden State Warriors 

Iskazao je posebnu zahvalnost ekipama gdje je dao veliki doprinos, reprezentaciji Srbije, Crvenoj Zvezdi, Fenerbahçeu i Golden State Warriorsima, kao i roditeljima, ističući oca Milovana čiju je neizmjernu ljubav i bezuvjetnu podršku osjećao stalno i svugdje, dok su mu najveći ponos djeca Nika i Stefan.

Bjelica glasi za jednog od najboljih srpskih košarkaša 21. stoljeća. Imao je vrhunsku karijeru kojoj mnogi mogu pozavidjeti. S reprezentacijom Srbije okrunio se srebrnom medaljom 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, a tu je također, prsten s Golden Stateom prije par godina.

Video: Nemanja Bjelica Euroliga

Posljednji angažman imao je u Europi, Crvena Zvezda je bila njegova posljednja stanica gdje je stigao na posudbu iz turskog Fenerbahçea. Nažalost, tad se moglo vidjeti kako Bjelica više ne može, s obzirom na to da zbog teških treninga na ljetnim pripremama tijelo nije slušalo kao prije te Nemanja u svom povratku u Zvezdu nije ni debitirao.

Sukob i "kragna" Afflalou

Poznat je bio kao miroljubiv i povučen košarkaš, koji je svoj karakter i snagu prikazivao poenima na terenu. Nije bio igrač od skandala, ali je posebno upamćena ostala situacija za vrijeme njegovog igranja u Minnesoti kada je u jednom sukobu s Orlandovim Arronom Afflalom pokazao svoju mirnoću.

Afflalo je agresivno krenuo na Srbina i zamahnuo šakom prema licu, gdje je Bjelica prikazao mirnoću i pribranost u situaciji te igrača Magica uhvatio u „kragnu“ podižući drugu ruku u zrak kako nema namjeru napasti protivnika, već ga je samo tako pokušao smiriti.

Video: Nemanja Bjelica vs Afflalou

Karijeru je počeo u austrijskom klubu Traiskirchen Lions, gdje se zadržava godinu dana te nastavlja svoj put u Zvezdi. Prije odlaska u NBA, još je nastupao za Baskoniju i Fenerbahçe. 2015. se priključio u redove Minnesote Timberwolvesa, a nakon tri godine karijeru nastavlja u Sacramento Kingsima. Put u NBA okončao je u Warriorsima gdje je uspio i postati prvak lige. Prije dvije godine se vratio u Europu, ali tijelo više nije moglo.

Osvojio brojna priznanja

Osvojio je brojna priznanja. Pored NBA naslova, 2015. godine je bio proglašen i kao MVP Eurolige, a uz to se nadovezala i najbolja petorka istog natjecanja, dok je također proglašen i srpskim košarkašem godine. S Fenerbahçeom je također osvojio naslov turskog prvenstva 2014. godine.

Kad je u pitanju reprezentacija, ovaj se košarkaš može pohvaliti europskim i svjetskim srebrom. Europsko je osvojio 2009. godine u Poljskoj, a svjetsko srebro je oko vrata stavio 2014. godine u Španjolskoj.

U svom oproštaju naglasio je kako ne namjerava otići od košarke, ali od sada možda u nekoj drugoj funkciji.

"Ovo je kraj moje karijere i nadam se skorom početku nekog novog izazova u sportu koji mnogo volim i koji mi je toliko dao. Hvala svima!"

Kopirati
Drag cursor here to close