Kvalifikacije

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Mejdanu pobijedila Crnu Goru

Kolo prije kraja Francuska i Litvanija su na diobi prvog mjesta s po 20 bodova, dok po 17 imaju Crna Gora i BiH. Mađarska je peta s 15, a Češka posljednja sa 14 bodova.
Sport / Košarka | 23. 02. 2023. u 22:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras u Tuzli selekciju Crne Gore u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo rezultatom 74:66 i tako do posljednjeg kola ostala u igri za plasman na planetarno takmičenje. U posljednjem kolu reprezentaciji BiH je potrebna pobjeda nad Mađarskom u gostima, ali i poraz Crne Gore od Češke u Podgorici.

Prvo poluvrijeme gosti su riješili u svoju korist, ali je bh. selekcija u nastavku napravila preokret i došla do trijumfa. Mada im je za potpuno slavlje trebala pobjeda od 20 poena razlike, izabranici selektora Adisa Bećiragića obradovali su navijače i zadržali teoretske šanse da izbore prvi plasman na SP.

Večerašnju utakmici u prepunom tuzlanskom Mejdanju Crnogorci otvaraju serijom 4:0, a za bh. reprezentaciju prve poene postiže Roberson i to trojku za 3:4. Prvih osam poena postigao je Roberson, a s Lazićevom trojkom prvi put vodimo 11:9. Za Crnogorce trojke postiže Perry, a prvi period zaključuje Haris Delalić svojom "tricom" za 18:19.

Zakucavanjem Gegića poveli smo sa 22:21, nakon čega selektor gostiju Radović poziva time-out.

Trećom trojkom Perrya Crnogorci vraćaju prednost 22:24. Kapiten Halilović poravnava na 24:24. Imali smo priliku da povedemo, ali Lazić ne pogađa, upravo promašeni ziceri koštali su nas da u prvom poluvremenu ne steknemo prednost.

Na drugoj stanic Nikolić je sve to znao kazniti i Crna Gora vodi 24:26. "Tricama" Slavkovića i Popovića gosti idu na plus 6 (26:32), te primoravaju selektora Bećiragića na time-out. Mini serijom 3:0, Zmajevi dolaze na 29:32, ali do kraja poluvremena nismo uspjeli iskreirati preokret.

Na odmor se otišlo s rezultatom 34:37.

Drugo poluvrijeme otvoreno je promašajima Halilovića i Popovića, a prve poene postiže Vrabac pogađa za 36:37. Roberson trojkom dovodi našu reprezentaciju u vodstvo 39:37.

Uslijedilo je razdoblje promašaja s obje strane, a onda je Perry izjednačio na 39:39. Roberson četvrtom trojkom donosi nam prednost 42:39, a potom Halilović za najveću prednost 44:39.

Ponovo kapiten Halilović novim poenima povećava razliku na 46:39. Hadžibegović sa slobodnih bacanja smanjuje na 46:41. Zmajevi ne koriste napad, a Perry sa slobodnih bacanja smanjuje na 46:43. Gegić trojkom vodi reprezentaciju BiH na +6 (49:43). Hadžibegović odmah pogađa "tricu", a potom Drobnjak smanjuje na -1, 48:49.

Serijom poena Gegića i Delalića BiH ponovo preuzima prednost i u posljednjim trenucima trećeg perioda dolazi do vodstva od 54:48.

Posljednjih deset minuta Crnogorci su otvorili serijom 8:0 čime dolaze do potpunog preokreta 54:56. BiH je bila četiri minute bez poena, nakon čega Gegić uspijeva pogoditi trojku i vratiti vodstvo bh. tima. Slavković je nakratko trojkom vratio Crnogorce u egal, ali je Vrabac iz ofenzivnog skoka ponovo donio prednost za BiH, koja je poenima Halilovića i Robersona porasla na pet poena.

Nemanja Radović ponovo je trojkom donio nadu Crnogorcima da večeras mogu do pobjede i plasmana na SP, ali je kapiten BiH Halilović postigao ključne poene za pobjedu.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Roberson s 19, Halilović sa 16 i Gegić s 14 poena, a kod Crne Gore Perry s 19 i Radović sa 16 poena.

U našoj grupi Litvanija je savladala Mađarsku 89:64, a Francuska je bila bolja od Češke na gostovanju 72:59.

Kolo prije kraja Francuska i Litvanija su na diobi prvog mjesta s po 20 bodova, dok po 17 imaju Crna Gora i BiH. Mađarska je peta s 15, a Češka posljednja sa 14 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close