Početak kvalifikacija za OI

Košarkaši danas protiv Portugala

"Pripremali smo se, gledali video, spremali njihove akcije i mislim da ulazimo u turnir spremno i ozbiljno. Protivnik je nezgodna ekipa, svi šutiraju, dosta mijenjaju način na koji brane i nije ugodno igrati protiv takvih ekipa", kaže Halilović.
Sport / Košarka | 13. 08. 2023. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na početku čak i nisu planirali nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali su danas gledajući roster svakako jedan od favorita za prolaz u drugi krug. Muška košarkaška reprezentacija BiH je u vrlo kvalitetnom sastavu doputovala na turnir kojem je domaćin Poljska. Tu su Nurkić, Musa, Alibegović, Garza, Halilović... Dvije selekcije će proći u polufinale iz skupine B u kojoj su još Poljska, Portugal i Mađarska. Prvi protivnik BiH je Portugal. Koji može biti jako neugodan.

"To je selekcija koja pokušava svojim promjenama ritma u obrani isprovocirati protivničku ekipu da igra van svojih sistema, što izuzetno dobro rade. Mi se iskreno nadamo da ćemo naći rješenje za to, a imamo dovoljno kvalitetne igrače da to riješimo. Nadam se iskreno da ćemo početi ovaj turnir u jednoj lijepoj atmosferi i dobrom pobjedom, a naravno krajnji cilj nam je da dođemo do finala, da odemo na kvalifikacije za Olimpijske igre", kaže izbornik Bećiragić.

"Mogu reći da je ekipa i više nego spremna za ovu utakmicu, za ovaj turnir. Pripremali smo se, gledali video, spremali njihove akcije i mislim da ulazimo u turnir spremno i ozbiljno. Protivnik je nezgodna ekipa, svi šutiraju, dosta mijenjaju način na koji brane i nije ugodno igrati protiv takvih ekipa. Međutim, ozbiljnost je tu na treningu, van treninga, na video sesijama i mislim da će biti dobro. Spremni smo da idemo do kraja i ovo je prvi korak ka tom uspjehu" naglasio je Miralem Halilović.

U sklopu priprema za nastup u Poljskoj, Portugal je sudjelovao na turniru u Jordanu. Tamo su poraženi od domaće selekcije 69:61, nakon čega je protivnik bio Meksiko. Meksikanci su slavili deset razlike, dok je Portugal jedini pobjedu ostvario kontra Angole 72:67. Diogo Brito je u tom susretu postigao 21 poen, Travante Williams je dodao 11. Promašili su 14 trica (9/23), dok je šut iz igre bio 46 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close