Sve zbog broja na dresu

Kako je propala jedna od najvećih razmjena u povijesti NBA lige

Popularni "CP3" i dalje vrijedi za jednog od najboljih igrača u povijesti koji nikada nije osvojio NBA naslov. Da se ostvarila potencijalna razmjena u Miami, danas bi to vrlo vjerojatno drukčije bilo.
Sport / Košarka | 02. 03. 2024. u 15:36 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miami Heat sezone 2010./11. bio je zastrašujući za sve ekipe. To je godina kada se sklopio jaki tercet igrača, LeBron James, Dwayne Wade i Chris Bosh. Strah i trepet za veliki dio lige.

Igrali su četiri sezone skupa, od toga su dva puta osvojili naslov prvaka, a isto toliko puta gubili u finalu. Osvojili su tzv. "back-to-back" naslov, sezone 2012. i godinu kasnije.

Bizaran razlog

Nakon što su ponovno potpisali Wadea sezone 2009./10. Heat je uspio potpisati Bosha i LeBrona kao "free agency“ igrače. To je situacija kada igrači imaju slobodu potpisati ugovor s bilo kojim timom koji žele.

Ostavili su dubok trag u Miamiju, no što bi bilo da se još jedna velika legenda košarke priključila ovoj ekipi? Ostat će pitanje na koje nećemo nikada dobiti odgovor.

Chris Paul, legenda NBA košarke i igrač koji igra svoju devetnaestu sezonu u NBA ligi, nedavno je gostovao u podcastu "The Why“ kojeg vodi nekadašnji igrač Heata, Dwayne Wade gdje su se, između ostalog, prisjetili tog vremena kada su razgovarali o mogućem dolasku Paula u Miami čime bi se napravio vjerojatno najbolji tim u povijesti košarke.

Popularni "CP3" i dalje vrijedi za jednog od najboljih igrača u povijesti koji nikada nije osvojio NBA naslov. Da se ostvarila potencijalna razmjena u Miami, danas bi to vrlo vjerojatno drukčije bilo. Razlog zbog kojeg se Paul nije odjenuo dresom Heata je u najmanju ruku bizaran.

Video: The Point God, Chris Paul | The Why with Dwyane Wade

Kako su i sami spomenuli u podcastu, Wade i LeBron su pokrenuli u to vrijeme razgovor s Paulom o njegovom dolasku, za što je i on bio zainteresiran. O svim mogućim temama su raspravili i pronašli dogovore. Kako će igrati, tko će voditi loptu i organizirati napade, na koji način će se rotirati. No, pitanje Charlesa C.J.-a, Chris Paulovog brata je promijenilo cijelu situaciju.

Trica

"Razgovarali smo o mom dolasku u Miami, a C.J. je bio pored mene na kauču. Dogovarali smo se kako će to sve funkcionirati, tko će imati loptu, a onda je C.J. upitao tko će nositi broj 3?“ – priča Paul.

Wade se nadovezao: „Napokon smo i do toga došli.“ - nasmijao se Wade. „O svemu smo raspravili, kako ćemo igrati, CP je rekao da je spreman prepustiti organizaciju nekome drugome i igrati bez lopte, a onda je netko upitao  "Pa tko će nositi broj 3?, nakon toga- tišina."

Očito se iz razgovora dalo zaključiti da je broj na dresu presudio da se ova razmjena ne ostvari. Pomalo bizarno, ali uzevši u obzir da su i Wade i Paul prepoznatljivi po svom broju na poleđini dresa, u jednu ruku i ne čudi što niti jedan nije želio ustupiti broj drugome.

"Ti si bio stariji, mogao si uzeti 33." našalio se Paul, a Wade se branio činjenicom da je u to vrijeme bio na vrhuncu karijere i da nije bilo šanse da preda „tricu“ bilo kome.

Tih je godina Paul bio vrlo blizu razmjene u Lakerse iz New Orleansa, no i to je propalo. Stopirao je sve tadašnji povjerenik NBA lige, pokojni David Stern, koji je stavio veto na tu razmjenu zato što su se događale neke nepredviđene stvari oko vlasnika New Orleansa koji su se u tom trenutku mijenjali te da bi za ligu bilo najbolje da se to ne ostvari. Tim je potezom Stern uskratio Chrisa prilike da zaigra s Kobejem Bryantom.

61 poen u utakmici

Paulova sudbina nije otišla daleko od Los Angelesa, nedugo nakon toga je otišao u Clipperse gdje je imao odličnu suradnju s Blake Griffinom i DeAndre Jordanom. Dvostruki Olimpijski prvak bio je u šest sezona koje je proveo s Clippersima dva puta najbolji asistent lige. No, pitanje što bi postigao s Bryantom uvijek će ostati neodgovoreno.

"Point God" u svojoj bogatoj karijeri nastupao je za brojne klubove, počevši od New Orleansa preko Clippersa, Houstona, Oklahome i Phoenixa, dok trenutno brani boje Golden State Warriorsa.

U dvosatnom podcastu dotaknuli su se mnogih tema, o tome kako je Paul postigao 61 poen u utakmici nakon što mu je prije toga ubijen djed, hoće li svoju karijeru smatrati uspješnom ako ne osvoji naslov, na što je popularni "Point God“ kazao kako ne može zamisliti kraj karijere bez trofeja u rukama.

Kopirati
Drag cursor here to close