Krilni igrač Phoenix Sunsa

VIDEO I Je li Kevin Durant jedan od najboljih košarkaša u povijesti?

Njegova je izjava pokrenula lavinu reakcija, pa su krenule rasprave oko toga je li Durant uistinu podcijenjen i neopravdano izostavljen iz konkurencije.
Sport / Košarka | 25. 01. 2024. u 02:04 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pravo je pitanje zašto nisam u konkurenciji. Što to još nisam napravio?“, riječi su Kevina Duranta, koji se osjeća 'zakinutim' i izostavljenim oko rasprave za najboljeg košarkaša ikada.

Mnoge su košarkaške legende koračale NBA parketima, počevši sve od sredine 50-ih godina prošlog stoljeća, kada su svoje ime u povijest najjače košarkaške lige svijeta uklesali igrači poput Billa Russella i Wilta Chamberlaina. Preduga je lista igrača koje bi mogli nabrajati da su ostavili trag do dana današnjeg, nadovezujući se automatski na Kareem Abdul-Jabbara, šesterostrukog najkorisnijeg igrača lige(MVP) pa i na 'bijelog šutera' Larryja Birda, koji je osamdesetih godina 20. stoljeća svojim fenomenalnim šutom za tri poena promijenio identitet košarke, kakvu gledamo danas.

Jordan ili LeBron

Košarkaši šuteri evoluirali su maksimalno pojavom Stepha Curryja, po većini najboljeg šutera kojeg je košarka ikad vidjela. Njegovi atraktivni ubačaji sa devet metara, koševi postignuti iz nekih suludih driblinga, kakve je samo on stanju napraviti, sve do koševa sa svoje polovine terena su ono što je učinilo košarku danas zanimljivom, pa čak i onima koji nisu obožavatelji najbolje lige svijeta.

Međutim, kada se pokrene debata, tko je najbolji igrač kojeg je košarka ikad vidjela, knjiga spada samo na dva imena: Michael Jordan ili LeBron James. Tu zatim dolazi do sukoba generacija. Prvog favoriziraju oni stariji, iskusniji ljubitelji košarke, dok su nešto mlađi imali priliku gledati popularnog 'Kinga' i nekako se nameće samo od sebe da ga zbog toga stavljaju ispred Jordana

Video: Kevin Durant 

Rasprava je to, koja će vrlo vjerojatno, trajati još jako dugo. Male su nijanse između takvih igrača, jednoga koji ima 6 'prstena', odnosno osvojenih naslova prvaka NBA, dok je drugi na ulazu u 40. godinu, a igra kao u najboljim igračkim danima, dok je ujedno i najbolji strijelac u povijesti lige. LeBron je netko tko i dan danas nosi svoju ekipu u svim utakmicama, a još mu oko 300 poena u regularnoj sezoni fali da dođe do magične brojke 40 000.

Durant: Gdje sam ja? 

Međutim, ne sviđa se svima rasprava između Jordana i LeBrona. Postoje oni koji za sebe smatraju da bi trebali biti 'rame uz rame' s dva najveća košarkaša ikada. Naime, Kevin Durant, krilni igrač Phoenix Sunsa i jedan od najboljih šutera 21. stoljeća, u intervjuu za jedan američki medij, izjavio je kako ga se ne svrstava u tu kategoriju samo iz razloga jer je potpisao za Golden State Warriorse, tada jedne od najboljih ekipa u povijesti košarke, koju su predvodili "Splash Brothers", Stephen Curry i Klay Thompson.

"Pravo je pitanje zašto nisam u konkurenciji. Što to još nisam ostvario?“, riječi su Kevina Duranta, koji se osjeća 'zakinutim' i izostavljenim oko rasprave za najboljeg košarkaša ikada.

Ruku na srce, Durant nije daleko od istine ovom izjavom. Trostruki Olimpijski prvak, svjetski prvak, dvostruki NBA prvak, dvostruki MVP finala, najkorisniji igrač lige, 13 puta NBA All- star. Samo su neke od brojnih nagrada i dostignuća kojih je ovaj 35-godišnjak ostvario u svojoj karijeri i ne čudi činjenica da traži veće poštovanje košarkaškog svijeta.

Krenule rasprave 

Njegova je izjava pokrenula lavinu reakcija, pa su krenule rasprave oko toga je li Durant uistinu podcijenjen i neopravdano izostavljen iz konkurencije.

Video: Kevin Durant 

Kevinov nekadašnji suigrač iz Golden State Warriorsa, Draymond Green, u svom se podcastu osvrnuo na ovu temu. Draymond je netko tko je poznat po tome da je bez dlake na jeziku, kako na terenu tako i za mikrofonom. Spomenuo se Duranta i odao mu priznanje za sve što čini na terenu, izjavio je da je to jedan od najboljih šutera u povijesti lige, ali i povukao zanimljivu paralelu s još jednim njihov zajedničkim suigračem:

"Steph(Curry) nije dobio ovo poštovanje koje sada ima sve do 2022., kada je odveo ovu ekipu do naslova prvaka i osvojio MVP-a finala“, te se nadovezao "Moraš napraviti ono što je Steph uradio da bi došao do rasprave o tome."

Odmjerenu je Green dao izjavu, pohvalio svog nekadašnjeg suigrača, ali i također ga prizemljio kazavši da sve dok ne preuzme kormilo ekipe i ne odvede je sam do naslova, neće doći do rasprave o Durantu kao najboljim ikada, ili popularnim "GOAT-om".

Je li samo do tima?

Mijenjao je Durant nekoliko ekipa, Oklahomu, Golden State, Brooklyn i sada Phoenix. No, nije problem ni u tome što je često selio u druge timove, već se uvijek provlačila priča da 35-godišnjak ide u ekipe gdje se formira 'super tim', što je donekle i istinito.

U Oklahomi je bio suigrač s Jamesom Hardenom i Russellom Westbrookom, u Warriorsima su ga dočekali popularni 'Splash Brothers', pokušao je postići neki uspjeh s Netsima kojeg su predvodili Kyrie Irving i opet Harden, dok sada u Sunsima 'super trio' čine Bradley Beal, Devin Booker i Durant.

Video: Should Kevin Durant be in the GOAT conversation?

Očito je da će Durant, ako želi ući u krug najboljih ikada, morati promijeniti nešto u odabiru timova. Kao što je i Green izjavio, ako preuzme kormilo i povede svoju ekipu prema naslovu prvaka, tek tada može očekivati poštovanje i zasluge koje smatra da zaslužuje. Do tada, ipak ostaje samo dvojba između Jordana i Jamesa.

Kopirati
Drag cursor here to close