Igrače odvratio od smjene trenera

Kako je "Kum" stvorio jaki Miami

"Pat je vizionar. On je neka prirodna sila. Ima 50 godina iskustva u ovoj ligi na najvišem nivou. On ima plan, ima način da se stvari dogode, ali se također prilagodio", kaže Spoelstra.
Sport / Košarka | 01. 06. 2023. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao trener stvorio je dinastiju Lakersa. Onaj famozni, neponovljivi Showtime. Izgradio je jednu dinastiju ali i imidž jednog sasvim drugačijeg trenera u to vrijeme. Zalizana kosa, Armanijeva odijela, lakirane cipelice. Jednostavno možda i nije mogao izgledati drugačije u to vrijeme kada vodite Lakerse, kada ste tu u Hollywoodu. Nije bilo lako doći na klupu Lakersa, dugo vremena nitko nije vjerovao u njega, ali su se stvari s vremenom složile.

Tijekom ere Pata Rileya u Los Angelesu, Lakersi su odigrali čak sedam finala, ili u prijevodu, sedam finala u osam godina. Četiri titule. Devet godina zaredom Lakersi su bili najbolja momčad Pacifica. Najviše poraza u regularnom dijelu sezonu su imali u sezoni 1983-84 (28).

Onda je otišao u New York. Nije Hollywood, ali nije ni daleko. Tamo nije pravio showtime, tamo je stvarao jednu ratničku momčad koja će u četiri sezone igrati dva konferencijska polufinala, jedno konferencijsko finale i jedno veliko koje su izgubili u sedam utakmica od Houstona.

Bio je još uvije trener New Yorka kada je 1995. godine poslao fax na adresu Knicksa uz informaciju kako je postao novi trener Miamija, ali i čovjek zadužen za sve trenerske operacije. U New Yorku se nisu pomirili s tom činjenicom optužujući klub s Floride da je dogovarao Rileya u vrijeme dok je ovaj bio ugovorom. Stvar je riješena nakon što je vodstvo Miamija 1. rujna 1995. Knicksima poslalo svoj izbora iz prve runde drafta 1996. godine i milijun dolara u gotovini.

I onda je krenuo Pat u stvaranje momčadi. Gomila tradeova, mijenjao je u nekim situacijama i pola momčadi, ali nije bilo odustajanja. Nakon osam godina na čelu momčadi, 2003. u dvogodišnjoj epizodi zamijenio ga je Stan Van Gundy, nakon čega je Riley ponovno "instalirao" ponovo sebe kao trenera. Doveo je Shaquillea O‘Neala, Dwaynea Wadea posložio momčad.

Uz dvije velike zvijezde dodao Walkera, Jasona Williamsa, Garyja Paytona, Zo Mourninga, Halsema. I uzeo naslov prvaka. Riley se 2008. povukao s mjesta trenera, a u njegove cipele uskočio je, tada, 37-godišnji Erik Spoelstra. Da, čovjek koji će večeras povesti Heat u novi finale. U Heat je stigao 1995., iste godine kada i Riley, kroz klupske hodnike je prošao kao videokoordinator.

"Bilo je onako kako ste i zamišljali, kao scena iz "Kuma". Svjetla su bila ugašena, a ja sam sjedio s druge strane stola i jedva sam razaznao njegovo lice, ali on me mogao vidjeti. Rekao mi je da se "sredim" te kako je u ponedjeljak presica, hvala i vidimo se", pričao je Spoelstra.

Legenda kaže kako su u jednom trenutku trenerske vladavine Spoelstre nezadovoljni igrači došli do ureda Pata Rileya žaleći se na svog trenera. On je igrače poslao prema svlačionici uz poruku: "Dolazim za 15-tak minuta" Onda je jednostavno sve igrače poredao onako uza pa im objasnio.

"Nikada ne dolazite u moj ured da tražite smjenu trenera. Vaš je posao igrati košarku.' To je kultura!

"Pat je vizionar. On je neka prirodna sila. Ima 50 godina iskustva u ovoj ligi na najvišem nivou. On ima plan, ima način da se stvari dogode, ali se također prilagodio. Teško ćeš imati ovakav uspjeh ako se nisi adaptirao godinama. On je to znao, jer je svake godine bio spreman slagati momčad, iznova svaki put" dodao je današnji trener Miamija.

Kopirati
Drag cursor here to close