Protivnici Japan, Kanada i Bjelorusija

Japan posljednja stanica prije Australije?

"Možemo biti zadovoljni, jer vidimo da je u ždrijebu bilo težih grupa. To i dalje ne znači da nas ne čeka težak zadatak, jer sve ove ekipu su bolje plasirane na FIBA world ranking listi, kaže izbornik Lojo.
Sport / Košarka | 23. 11. 2021. u 13:16 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Australiji igrat će u skupini C sa selekcijama Japana, Kanade i Bjelorusije, odlučeno je današnji ždrijebom. S obzirom na to da je reprezentacija bila svrstana u četvrti jakosni šešir, moglo bi se reći kako je ždrijeb djelomično bio naklonjen.

Samo djelomično, jer realno gledajući najveći problem reprezentaciji BiH bi mogao biti put u Osaku, ponajviše zbog epidemiološke situacije i pravila koja u Japanu vrijede.

"Možemo biti zadovoljni, jer vidimo da je u ždrijebu bilo težih grupa. To i dalje ne znači da nas ne čeka težak zadatak, jer sve ove ekipu su bolje plasirane na FIBA world ranking listi, Kanada je četvrta selekcija svijeta, Japan osma, a Bjelorusija jedanaesta. Mi smo tek na 27. mjestu, ali to i dalje na znači da nemamo što tražiti u Osaki. Naprotiv, idemo tamo da damo sve od sebe i odigramo kako najbolje znamo te, nadam se, prvi put u historiji ostvarimo plasman na Svjetsko prvenstvo" izjavio je izbornik Lojo za zvaničnu stranicu KSBiH.

Gledajući imena suparnika, Japan je selekcija koja je mnoge iznenadila na posljednjoj Olimpijadi plasmanom u finale. Na domaćem parketu, Japan je prvo u svojoj skupini savladao Francusku, pa Nigeriju, dok je jedini poraz bio onaj očekivani od Amerikanki. U četvrtfinalu su domaće košarkašice za pola koša bile bolje Belgije, dok su u polufinalu još jednom pobijedile Francuske. Naravno, u finalu su Amerikanke bile prejake, ali utakmice Japana protiv Belgije i Francuske bi trebale biti pokazatelj kako se suprotstaviti domaćinu turnira.

Kanađanke nisu na Olimpijadi prošle prvi krug, jer su poražene od Srbije četiri razlike, od Španjolske deset. Na posljednjem svjetskom prvenstvu su bile šeste.

Bjeloruskinje su na posljednjem Eurobasketu završile kao četvrte iako su imale slabiji omjer nego recimo BiH. S omjerom 2-1, Bjelorusija je zauzela prvo mjesto u skupini, u četvrtfinalu je nadigrala Švedsku, dok je u preostala dva meča poražena. Prvo od Francuske, pa onda i Belgije.

Prvu utakmicu u kvalifikacijama za SP reprezentacija BiH igra protiv Bjelorusije, zatim slijede okršaji s Kanadom i Japanom.

Dvije skupine kvalifikacija se igraju u Beogradu. U skupini A su Australija, Koreja, Srbija i Brazil, dok će u drugoj, B nastupiti reprezentacije Francuske, Kine, Nigerije i Malija. Washington će ugostiti uz domaćina, još reprezentacije Rusije, Portorika i Belgije.Kvalifikacije se igraju od 10. do 13. veljače 2022. godine.

Po tri selekcije iz svake skupine izborit će učešće na Svjetskom prvenstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close