Kvalifikacije za EP

Košarkašice BiH savladale Belgiju, simultanka Jonquele Jones

Fantastičnu utakmicu odigrala je Jonquele Jones, koja je bila nerješiva zagonetka za belgijsku obranu. Jones je pogađala sa svih pozicija, proigravala i predvodila obranu bh. tima.
Sport / Košarka | 11. 11. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Jonquele Jones

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prvom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2023. godine u Izraelu i Sloveniji večeras u Sarajevu pobijedila reprezentaciju Belgije sa 87:81 (19.20, 32:19, 22:10, 14:32).

Košarkašice BiH, iako oslabljene neigranjem jedne od najboljih igračica Marice Gajić, nadigrale su favorita u grupi i upisale pobjedu, iako su u posljednjoj četvrtini pokvarile potpuni dojam dozvolivši Belgijankama da susret uvedu u dramatičan finiš.

Fantastičnu utakmicu odigrala je Jonquele Jones, koja je bila nerješiva zagonetka za belgijsku obranu. Jones je pogađala sa svih pozicija, proigravala i predvodila obranu bh. tima. 

Prva četvrtina susreta u dvorani "Mirza Delibašić" KSC Skenderija protekla je u izjednačenoj igri. Ekipe su se smjenjivale u vodstvu, oba tima imala su periode kada su dominirali parketom, a na pauzu se otišlo s poenom prednosti za gošće.

U drugoj četvrtini Jones je preuzela stvari u svoje ruke, pogađala je sa svih pozicija, a uz raspoloženu Tavić koja je ubacila nekoliko važnih poena, donijela je reprezentaciji BiH ubjedljivu prednost od 17 poena. Do kraja poluvremena Belgijanke su uspjele da smanje zaostatak na 12 poena, a trojke u posljednjoj sekundi obje četvrtine pogađala je Vanloo.

Jonquel Jones je za 20 poena postigla 25 poena uz osam skokova i dvije asistencije. 

Dominacija bh. košarkašica nastavila se i u trećoj četvrtini. Jones je nastavila simultanku pa reprezentacija BiH u 26 minuti dolazi do prednosti od 21 poena, a do kraja četvrtine 25 poena uz 40. poen Jonquele Jones. 

Posljednjih deset minuta u potpunosti je pripalo Belgijankama. BiH je imala 26 poena prednosti, ali je onda uslijedio potpuni pad u igri što je moglo dovesti u pitanje i pobjedu. Gošće su iskoristile nekoliko vezanih grešaka i uspjele da smanje zaostatak ispod deset poena, ali je BiH ipak uspjela da spriječi potpuni preokret.

Jonquel Jones susret je završila s učinkom od 44 poena, 22 skoka i četiri asistencije. Dvocifren učinak imala je još Matea Tavić koja je postigla 17 poena.

U reprezentaciji Belgije najefikasnije su bile Julie Vanloo sa 19, Emma Meesseman sa 18 i Kyara Linskens sa 15 poena.

Drugo kolo na rasporedu je u nedjelju, a reprezentacija BiH igra u gostima protiv Makedonije.

Kopirati
Drag cursor here to close