Revanš za Jasenice

Halilović: Spremni smo dati posljedni atom snage

"Svi će dati sve što imaju da tu utakmicu dobijemo i da se plasiramo u Berlin.Nadam se da će što više navijača doći, da nadglasamo Litvance, poručio je kapetan Halilović.
Sport / Košarka | 07. 09. 2022. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bio je deveti rujan 2013. godine. Posljednje kolo skupine B. BiH je nakon dva početka poraza savladala Makedonije, Crnu Goru i na kraju je protiv Litve u krugu od četiri selekcije s istim omjerom 3-2 trebala trijumf veći od deset razlike. Nije to nitko očekivao, ali je onda došla luda četvrta četvrtina koja je pronašla svoje mjesto u povijesti završnih turnira. Kada se raspucao Teletović, izgledalo je kako ništa ili nitko ne može zaustaviti reprezentaciju BiH.
Litvanci su bili na konopcima.

Četiri minute prije na semaforu je stajalo nestvarnih 74:58. Litva se vratila u igru serijom 7-0.Nakon što je Pocius 10 sekundi prije kraja pogodio samo jedno od dva slobodna bacanja za smanjenje na 78-71, BiH je imala napad kojim je mogla u slučaju trice doći do željene razlike. Mirza Teletović pokušao je iz velike udaljenosti tri sekunde prije kraja, ali nije pogodio, pa su se na kraju veselili Litavci. BiH je s omjerom 3-2 ostala bez drugog kruga.

Aco Petrović tadašnji izbornik je bio uništen nakon utakmice, čak je i zaplakao. Devet godina poslije, opet BiH i Litva u direktnom obračunu za prolaz u osminu finala. Za razliku od Jasenica, sada reprezentaciji BiH treba bilo kakva pobjeda, dovoljna je i ona od pola koša.

Činilo se prije početka turnira kako će dva trijumfa biti dovoljna za prolaza dalje. Može u nekim drugim skupinama da, u ovoj ne. Nije Litva briljirala na ovom turniru, ali je nitko nije nadigrao, deklasirao. Tri poraza su bila neizvjesna, u jednoj utakmici su pokradeni. BiH je na ovom turniru ponudila neku priču, priču u kojoj je važno jako puno zabiti. Trenutačno je BiH na 342 poena iz četiri susreta, što je prosjek od 85.5 poena, Litvanci su malo bolji, na 88.0 poena. Što u prijevodu znači da bi šut, posebno onaj vanjski mogao možda čak i presuditi.

Ako bi Atić, Gegić, Vrabac, možda Sulejmanović ubacili koju tricu, iznenadili Litvance, onda bi to moglo dovoljno. Uz uvjet da su Nurkić, Musa, Halilović i Roberson pravi. U ovom trenutku BiH ima četiri igrača s prosjekom većim od 12 poena po susretu, što je jako važno.

"Unazad mjesec dana da vam je neko rekao da ćete igrati do zadnje tri minute s Francuskom na Eurobasketu, mislim da bi svi prihvatili. Mislim da mi poslije pobjede nad Slovenijom očekujemo da nižemo sve te velike reprezentacije. Sigurno da smo moćni, da imamo još aduta i da u utakmicu s Litvanijom ulazimo u utakmicu kao da nam život ovisi o njoj, dat ćemo posljedni atome snage, svi će dati sve što imaju da tu utakmicu dobijemo i da se plasiramo u Berlin.Nadam se da će što više navijača doći, da nadglasamo Litvance, poručio je kapetan Halilović.

Kopirati
Drag cursor here to close