Loš šut za tri poena, izgubljene lopte

Francuska slavila u Mejdanu

Musa je poentirao za 34:34, naredne četiri i pol minute igre BiH je ostala bez poena. Francuska je otišla na +13 i od tog trenutka nije ispuštala prednost.
Sport / Košarka | 26. 02. 2024. u 21:51 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaška reprezentacija BiH nije uspjela iznenaditi Francusku u drugoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket naredne godine. Francuska je dijelom na iskustvo, dijelom na kvalitetu na kraju slavila 64:74.

Pokušali su košarkaši BiH jačom igrom u obrani, velikim brojem prekršaja usporiti igru Francuske, ali je takvoj situaciju kratka rotacija došla do izražaja. S devet igrača je pokušao Bećiragić, ali praktički to je bilo sa sedam s obzirom na malu minutažu Penave i Lončara. Kroz prvo poluvrijeme stvari i nisu izgledale loše. Francuzi su opet imali problema s realizacijom, šut nije funkcionirao što je odgovaralo reprezentaciji BiH.

Međutim, promašeni ziceri, polaganja, prekršaji u napadu, pa i brzopletost u pojedinim situacija su koštali reprezentaciju i boljeg rezultata. U završnici prve četvrtine Francuzi su za 50 sekundi napravili 7:0, pa su s -6 došli na +1. Na poluvremenu je Francuska vodila 34:32, nakon čega je došla treća četvrtina koja je dobrim dijelom odredila pobjednika.

Musa je poentirao za 34:34, naredne četiri i pol minute igre BiH je ostala bez poena. Francuska je otišla na +13 i od tog trenutka nije ispuštala prednost. Pomogli su itekako i košarkaši BiH promašenim zicerima, izgubljenim loptama, tehničkom Gegića u tom periodu.

Činilo se kao bi utakmica mogla ući u nemirne vode, kad je Vrabac uhvatio loptu nakon promašaja Alibegovića za 54:57. Francuzi su u tom periodu pogodili što su trebali s linije slobodnih bacanja, dok su na drugoj strani košarkaši BiH napravili nekoliko pogreška, promašili i nešto slobodnih bacanja, pa je Francuska mirno utakmicu privela kraju.

Guerschon Yabusele je ubacio 16 poena, uz 9 skokova, Vincent Poirier je dodao 13 uz skokova. Francuski šut jeste opet bio ispod 50 posto, ali su za dva poena bili na solidnih 57.1 posto (20/35). Trica je bila tek 5/21, ali je tu bilo 38 skokova.

Kod reprezentacije BiH je Musa postigao 15 poena, uz šut iz igre 5/13, tri skoka, tri asista i šest izgubljenih lopti. Kenan Kamenjaš je dodao 14 uz 6 skokova, Atić 13 uz također loš šut 4/13 i pet izgubljenih lopti. Šut za tri poena je bio tek 3/19, promašeno je osam slobodnih bacanja. Ukupno je izgubljeno 18 lopti.

Kopirati
Drag cursor here to close