Pred utakmicu kvalifikacija

Bećiragić: Francuzima da učinimo večer teškom

"Bit će veoma teško, jer ako zatvorite nekoliko vrata, još ima vrata odakle može da puše. Ali bez obzira, svaka utakmica nosi svoju težinu. Bitno je da mi nametnemo ono što želimo i da im noć u Tuzli učinimo izuzetno teškom", kaže Bećiragić.
Sport / Košarka | 26. 02. 2024. u 11:20 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opet Francuska. Sasvim je svejedno. Igraju li se kvalifikacije ili je recimo Eurobasket. Dvoboji BiH i Francuske su jednostavno neizbježni. Na Eurobasketu pet puta, u kvalifikacijama četiri puta. Posljednji duel je bio onaj prije 2022. godine, u kvalifikacijama za Svjetsko. Završilo je 92:56.

U europskoj košarci je postalo uobičajeno da se selekcije mijenjaju skoro iz utakmice u utakmice, "prozori" iz prošlog ciklusa nisu isti kao iz ovog. Sada su tu igrači iz Eurolige, međutim, BiH je u ovaj ciklus ušla bez Halilovića, Robersona, nema Sulejmanovića, što se možda i nije toliko osjetilo protiv Cipra, večeras će protiv Francuza biti daleko teže.

Protiv Hrvatske je Francuska bila na ispod 50 posto šuta, ali je i to bilo dovoljno za pobjedu 73:61. Timothé Luwawu-Cabarrot igrač Asvela se predstavio u dobrom svijetlu, Matthew Strazel (Monaco) također, od ranije su poznate kvalitete Yabuselea, Lessorta, Poiriera, Albicyja ili Francisca koji je ne tako davno presudio Partizanu u Areni.

Kako stvari stoje Zacharie Risacher, sin nekadašnjeg igrača Stéphanea, preskače ovaj večerašnji susret u Mejdanu. Pred večerašnji susret koji počinje u 19 sati izbornik Adis Bećiragić je istakao sljedeće:

"Spremamo se za velikog protivnika, ne dolaze u najjačem sastavu, ali ima tu izuzetno kvalitetnih igrača. Mi smo prije svega psihički i fizički spremni, igramo pred našom publikom i nadamo se dobroj utakmici i vjerujemo dobar rezultat. Svaka reprezentacija ima svoje dobre i loše strane. Mi ćemo pokušati da iskoristimo loše strane Francuza i njihove slabosti. Pokušat ćemo tako da dođemo do rezultata koji nam odgovara. Mislim da uz pomoć publike možemo odigrati dobru utakmicu i da ćemo imati potrebnu energiju", rekao je Bećiragić i osvrnuo se na prvu utakmicu Francuske: 

"U toj utakmici protiv Hrvatske, francuski igrači od kojih se očekivalo da daju veći broj poena imali su veoma loš procenat šuta. To ne znači da će protiv nas igrati na takav način. To je ogromna prednost francuske ekipe, jer ima barem sedam-osam košarkaša koji mogu da ostvare 20 poena po utakmici. Bit će veoma teško, jer ako zatvorite nekoliko vrata, još ima vrata odakle može da puše. Ali bez obzira, svaka utakmica nosi svoju težinu. Bitno je da mi nametnemo ono što želimo i da im noć u Tuzli učinimo izuzetno teškom. 

Kopirati
Drag cursor here to close