Više od 70 milijuna u jednoj sezoni

Dončić bi uskoro mogao do supermaks ugovora

Prema projiciranom salary capu, prve godina njegovog ugovora tada će iznositi 54,8 milijuna dolara dok će u posljednjoj zaraditi više od 70 milijuna dolara uz rast salary capa od 5%.
Sport / Košarka | 18. 09. 2023. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Luka Dončić je u Dallasu od 2018. godine. U pet sezona s Lukom, Mavsi su izborili tri puta ulazak u play off, ali u daleko od naslova. Bez obzira na to, Luka je u Dallasu najveća faca, uskoro bi mogao biti i još veća u NBA ligi ako potpiše tzv. supermaks ugovor.

Supermaks ugovor je moguće potpisati ako si u NBA ligi minimalno sedam godina i to u jednom klubu, a tada ti plaća može iznositi 35% od salary capa za tu sezonu. No, postoje i dodatni kriteriji - takav ugovor može dobiti ako si izabran u jednu od tri najbolje petorke NBA lige u prethodnoj godini, odnosno u dvije od tri prethodne godine ili si ponio MVP titulu u jednoj od prethodne tri sezone.

Po ovoj "statistici", Luka nije ni prvi niti posljednji koji će ovaj ugovor potpisati. U NBA ligi imamo 13 igrača koji su već potpisali takav ugovor, dok u redu za naredni stoje Jamal Murray, De‘Aaron Fox, Pascal Siakam, Brandon Ingram, Bam Adebayo, Jaren Jackson Jr., Shai Gilgeous-Alexander i Luka Dončić. Posljednji koji je potpisao takav ugovor je Bostonov Jaylen Brown.

Od gore navedenih igrača, najbliži ugovoru po potrebnim kriterijima je upravo Dončić. Prema tvrdnjama ESPN-a gotovo je sigurno kako će on dobiti taj ugovor te postati prvi igrač u povijesti NBA lige koji će u jednoj sezoni zaraditi više od 70 milijuna dolara. Naravno da stvari neće tako brzo, jer u ovom trenutku Dončić mora odraditi još dvije sezone igranje za Mavse. Pod uvjetom da tamo ostane u narednom periodu.

Ako se to dogodi, prema projiciranom salary capu, prve godina njegovog ugovora tada će iznositi 54,8 milijuna dolara dok će u posljednjoj zaraditi više od 70 milijuna dolara uz rast salary capa od 5%. Nije isključeno da salary cap u sljedeće tri godine bude rastao više od 10% što je moguće jer se tek treba dogovoriti novi ugovor između NBA lige i televizijskih kuća.

Tada bi Dončić u posljednjoj godini supermaksi ugovora zaradio 83,6 milijuna dolara. Inače, Dončić je u dosadašnjih pet sezona zaradio 69 milijuna dolara. Ima važeći ugovor do 2027., a po njemu će zaraditi još 178 milijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close