Pobjeda za produžetak nade

Bećiragić: Kada voliš ovu državu ništa ne pitaš

"Nisam nikada pomislio da svojatam, ali kada voliš ovu državu ne pitaš ni što koliko košta. Kada te neko pomnoži s nulom, onda si ti… kaže Bećiragić.
Sport / Košarka | 12. 11. 2022. u 01:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Košarkaška reprezentacija BiH ostvarila je izuzetno vrijednu pobjedu u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Pobjedu kojom je prije svega zadržala šanse da u posljednjem prozoru, uz povoljne rezultate preostalih susreta možda i dohvati to treće mjesto.

BiH je bila bolja od Mađarske 83:78, pa u ovom trenutku ima pet pobjeda i četiri poraza.

Foto: Anadolija / Slavlje reprezentativaca BiH

Crna Gora nije napravila kiks u Češkoj, pa je i dalje u prednosti. Do kraja ciklusa Crna Gora igra utakmice protiv Litve i Češke na domaćem parketu, dok je gost upravo BiH. Ipak, situacija će biti jasnija nakon utakmica koje se igraju u ponedjeljak. Ipak, bez obzira na sve, kako ovaj ciklus završio, trijumf protiv Mađarske ima svoju težinu, ponajviše zbog činjenice da je izboren uz velike probleme.

Jer tu nije bilo Halilovića, Sulejmanovića, Atića, Robersona, očekivano nije bilo Nurkića i Muse. Pa su priliku dobili igrači koji do sada bukvalno nisu imali minutažu. Do pet minuta prije kraja treće četvrtine, BiH je držala utakmicu pod kontrolom, ali se onda dogodio pad, za kojeg se može reći da je bio očekivan.

Međutim, borbenost, hrabrost, želja su nadoknadili sve mane, pogreške, loše odluke. Podatak da je BiH na kraju imala 18 skokova više je svakako mora izdvojiti. Da su iz drugog napada ubacili 23 poena također. Kamenjaš je 20 poena dodao velikih 14 skokova, Gegić je uz 14 poena dodao osam asista, Lazić na 16 poena još devet skokova, Vrabac 11 poena, osam skokova. Maksimalno uravnotežena statistika. I samo osam izgubljenih lopti.

Video: BiH - Mađarska

Nakon utakmice, izbornik Adis Bećiragić je poprilično iskren. Očito da je situacija u i oko reprezentacije s ovim silnim otkazima bila u najmanju ruku "šarena"

" Zaista sam prvi put jednu pobijedio toliko želio, ponajviše zbog okolnosti koje je sada nakon utakmice ne bih želio spominjati. Nije vrijeme ni mjesto, ali će se naravno na osnovu poteza koje ćemo
napraviti u narednom periodu sve vidjeti. Možda izgledam mirno, ali nisam. Imao bih svašta reći, ali bolje je da šutim. Jer nam se kompletan sustav raspao dva dana prije utakmice. Dva dana sam otrovan. Ja sam pocrnio u licu i žena i djeca me pitaju što je tebi. Moram neke stvari reći. Malo tko ima pravo da svojata ovu reprezentaciju kao ja.

Foto: Anadolija / BiH je bila bolja od Mađarske 83:78

''Ostao sam u ovom gradu, nosio pušku, a mogao sam ići igrati košarku. Otišao sam 1993., a onda šest godina bio u reprezentaciji. Došao sam ovdje kad niko nije imao hrabrosti – tri dana prije Bugarske. Napravili smo ekipu s Jukom iz NBA, s ovima i opet otišli na Eurobasket gdje smo odradili posao koji može malo tko. Opet smo sada tu i hoću ovo da kažem. Malo tko može patriotizam i požrtvovnost za reprezentaciju da mjeri sa mnom. Bio sam tu i kao igrač i državljanin ove zemlje. Kad sam mogao otići i igrati košarku, ostao sam ovdje i uzeo pušku. Nisam nikada pomislio da svojatam, ali kada voliš ovu državu ne pitaš ni što koliko košta. Kada te neko pomnoži s nulom, onda si ti… Ono što sam ti rekao maloprije”, kazao je u dahu Bećiragić, a na pitanje da li to govori jer smatra da su neki igrači mogli igrati, rekao je:

“Ne znam to, nego eto… Kada kažeš neku riječ u eter, onda se neko počeše tamo gdje ga svrbi. Ne znam što sam ovo rekao, ali neka sam rekao"

Video: Pres nakon utakmice 

 

Kopirati
Drag cursor here to close