U Tuzli

Košarkaši počeli pripreme za Cipar i Francusku

Nedostaju dva super važna igrača, starteri John Roberson i Miralem Halilović. Poziv je odbio Kosta Kondić, od ranije nema Sulejmanovića, tako da je izbornik Bećiragić u problemima,
Sport / Košarka | 19. 02. 2024. u 22:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi tjedan nakon završnice Kupa donosi početak kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine čiju organizaciju dijele četiri zemlje, Finska, Poljska, Latvija i Cipar. Ždrijeb je odlučio da se jedan od domaćina nalazi u skupini s BiH, što znači da će samo dvije reprezentacije od preostale tri biti u igri za odlazak na završni turnir.

Borbu za dva mjesta, BiH će voditi protiv Francuske i Hrvatske. Imamo četiri "prozora" s po dvije utakmice koje se igraju u veljači ove i naredne godine, odnosno u studenom ove. Kako sada stvari stoje reprezentacije će biti oslabljene neigranjem igrača iz NBA lige. Što u jednu ruku može odgovarati reprezentaciji BiH, ali samo ako je kompletna po pitanju ostalih igrača iz Europe.

U ovom trenutku nije. Nedostaju dva super važna igrača, starteri John Roberson i Miralem Halilović. Poziv je odbio Kosta Kondić, od ranije nema Sulejmanovića, tako da je izbornik Bećiragić u problemima, posebno kada je u pitanju pozicija organizatora igre. Vidjelo se na turniru u Poljskoj koliko. Pripreme za prve dvije utakmice su počele u ponedjeljak, reprezentacija iz Tuzle putuje na Cipar u četvrtak, u petak je na rasporedu prva utakmica, u nedjelju u Mejdanu protiv Francuske druga.

Izborniku Adisu Bećiragiću na raspolaganju su trenutno Edin Atić, Amar Gegić, Adnan Arslanagić, Aleksandar Lazić, Amar Alibegović, Ajdin Penava, Kenan Kamenjaš, Adin Vrabac, Ismet Sejfić, Amsal Delalić, Njegoš Sikiraš, Vojin Ilić, Markus Lončar i Ibrahim Durmo. Dženan Musa je stigao u Sarajevo, ali će se reprezentaciji priključiti utorak.

"Napunio sam se novom energijom kad sam sletio u Sarajevo. Ovo je moja kuća i ovdje se napunim novom energijom i jedva čekam da se priključim suigračima u reprezentaciji i da probamo ostvariti dvije pobjede. Svi znamo s kakvim sastavom dolazi Francuska, ali mi moramo napokon shvatiti da smo reprezentacija koja se može nositi sa svima. Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo dvije pobjede. Treba nam doza discipline i ozbiljnosti koju imamo mi u Realu. Pričat ću s momcima o svemu tome. Sad sam igrao 30 minuta u finalu i ostvario tu vrstu ozbiljnosti", rekao je Musa po dolasku u Sarajevo.

"Narednih nekoliko dana u Tuzli ćemo se pripremati za utakmicu protiv Cipra, a zatim u četvrtak otputovati u Nikoziju. Očekujem dolazak svih igrača sa skraćenog spiska, posebno me raduje što je većina njih u dobroj formi. Nažalost, nećemo moći računati na Robersona i našeg kapitena Halilovića, koji su u procesu oporavka od povreda, ali siguran sam da će momci koji budu tu s nama dati maksimum i da ćemo pobjedom otvoriti kvalifikacije za Eurobasket", dodao je izbornik Bećiragić.

Kopirati
Drag cursor here to close