Osigurao novac

Nurkić pokušao kupiti cjepiva za BiH, Amerikanci nisu dozvolili

''Zaista sam pokušao”, kazao je.
Sport / Flash | 16. 07. 2021. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić izjavio je za ESPN da je pokušao kupiti cjepiva protiv koronavirusa za BiH ali da nije bio u mogućnosti to uraditi zbog pravila u SAD po kojim cjepiva se ne smiju prodati dok stanovništvo te zemlje nije cijepljeno.

“Oni samo imaju donacije, ali ne dovoljno da cijepe svo stanovništvo,” izjavio je Nurkić o BiH.

“Pokušao sam ih kupiti za cijelu zemlju. Osigurao sam novac, imao sam plan, sve. Ali i dalje ne možemo to uraditi. Čak i da nađemo cijepiva, izgleda da američki zakoni kažu da dok američki narod ne bude cijepljen, ne možete ih prodati. Dakle, ne znam što drugo da radim. Zaista sam pokušao”, dodao je.

No ono što Nurkiću pada još teže je to da mnogo cjepiva završi neiskorišteno u SAD, i on bi ih rado kupio za BiH.

“Sve ove zemlje se pate, a imate Sjedinjene Države, očito broj 1 na svijetu, imaju cjepiva a ljudi se ne žele cijepiti. Osjećam da je čovječanstvo nekako propalo, jer bi sve zemlje trebale dobiti barem neke od tih cjepiva, zar ne?”, rekao je Nurkić.

ESPN navodi da je ono što je dodatno ponukalo Nurkića da kupi cjepiva i činjenica da je njegova baka, koja živi u BiH, nedavno preboljela Covid-19 te da su opcije bile veoma ograničene za nju u smislu cijepljenja.

“Nakon 17 dana je preboljela Covid. Onda, 19. dana, doživjela srčani udar. To je bilo nevjerojatno,” naveo je on, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close