Iznimna čast

Nurkić i Musa dobili diplomatske putovnice

Turković je u svom obraćanju istaknula da se radi o dvojici mladih i uspješnih sportista koji su najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu.
Sport / Ostali sportovi | 06. 10. 2020. u 17:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Nurkić i Musa dobili diplomatske putovnice

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uručila je diplomatske putovnice najboljim košarkašima Bosne i Hercegovine - Jusufu Nurkiću i Džananu Musi.

Turković je u svom obraćanju istaknula da se radi o dvojici mladih i uspješnih sportista koji su najbolji veleposlanici Bosne i Hercegovine u svijetu.

''Ponosni smo na njihove rezultate. Pokazali su da se upornim radom može napraviti svjetski rezultat. Oni danas nastupaju u najjačoj ligi svijeta - NBA i uvijek s ponosom ističu da dolaze iz BiH. Uzor su brojnoj djeci u BiH koja započinju svoje prve sportske korake. Zbog toga, iskoristila samo svoje pravo da im dodijelim diplomatske putovnice'', kazala je Turković.

Ona je prethodno diplomatsku putovnicu dodijelila najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki.

Jusuf Nurkić, košarkaš NBA ekipe Portland Trail Blazers, naglasio je da na početku svog sportskog puta nikada nije zamislio da će mu država ukazati ovakvu čast.

''Kada sam krenuo iz malog mjesta Svojata, nisam ni sanjao da ću dobiti nešto od države. Ali sve je moguće, pa i da iz Svojata dođem do NBA lige. Putovnica će mi mnogo olakšati putovanja i zahvalan sam ministrici Turković na tome'', rekao je Nurkić.

Košarkaš NBA ekipe Brooklyn Nets Džanan Musa naglasio je da mu ovaj čin predstavlja veliku čast i ponos.

''Ne mogu opisati koliko volim ovu zemlju i mogu reći da sam danas veoma ponosan. Diplomatska putovnica je nešto čime bi se ponosi svaki Bosnac i Hercegovac, a ja ću nastaviti predstavljati BiH u najboljem svjetlu'', rekao je košarkaš.

Ljubitelji košarke i navijači reprezentacije BiH mogu se nadati da će Nurkić i Musa biti na raspolaganju izborniku seniorske reprezentacije BiH Vedranu Bosniću u studenom u kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2021.

Kopirati
Drag cursor here to close