francuska okupacija

Nekad su Bundesligom dominirali Brazilci, a sada Francuzi

Sport / Flash | 09. 07. 2017. u 21:24 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od uspostave moderne Bundeslige 1963. godine, njemački klubovi su strane igrače najčešće kupovali u Brazilu. Do danas ih je došlo 144, a među njima i neka imena koja su postala ljubimci njemačke nogometne publike, primjerice Lucio, Zé Roberto, Dunga, Ailton, Dedé, Diego, Elber ili pak Marcelinho.

Međutim, nakon što su snažnoga traga u Bundesligi ostavili francuski nogometaši Franck Ribéry (Bayern), Aubameyang i Dembele (Borussia Dortmund), klubovi gotovo po inerciji idu u shopping preko granice u blisko susjedstvo.

Naravno da i cijena francuskih talenata svakodnevno raste. Tako je Corentin Tolisso (Lyon) nedavnim prelaskom u Bayern oborio rekord Bundeslige po pitanju cijene transfera (41,5 milijuna eura).

Ovog svestranog nogometaša njegovi treneri su prozvali ''švicarskim nožem'', jer je upotrebljiv na praktično svakoj poziciji, osim između vratnica, premda se načelno smatra kako Tolisso ni to ne bi odbio u slučaju nevolje.


Ovoga ljeta Leipzig je doveo Augustina (Paris) i Konatéa (Sochaux), Dortmund Zagadoua (Paris), Schalke završava formalnosti na dovođenju Harita (Nantes).

Osim navedenih Ribéryja, Dembelea i Aubameyang, koji spadaju u vodeće europske nogometaše, u Bundesligi je i Kingsley Coman (došao u Bayern za 21 milijun iz Juventusa), potom Sehrou Guirassy (došao iz Lille u 1. FC Köln), Gaetan Bussmann i Jean-Philippe Gbamin (Mainz), Josuha Guilavogui (Wolfsburg), Ibrahima Traore (Gladbach), Nabil Bentaleb (Schalke) ali i Raphael Guerreiro (otac Portugalac), i mnogi drugi, manje ili više (ne)poznati momci s potencijalom, piše Bild am Sonntag.

Uzrok njihova odličnog statusa na nogometnom tržištu zapravo i nije nikakva posebna tajna. Svi oni školuju se u nogometnim akademijama francuskih tradicionalnih klubova, a po završetku dobiju i diplomu koja puno znači i govori.

Nogometne akademije uče mlade talente tehnici, taktici, igranju s obje noge, igri glavom, ali imaju i mentalne treninge gdje se razvija pozitivan karakter mlade osobe. Nadalje, veliki broj francuskih nogometaša potječe iz Afrike, pri čemu onda treba računati kako sa sobom genetski nose predispozicije važne za nogomet, kao što su brzina, elasticitet i stabilnost tijela u zahtjevnim pozicijama.

"Mladi talenti kod nas često vrlo rano igraju na visokoj profesionalnoj razini. Pogledajte Kyliana Mbappéa iz Monaca. To im puno znači u njihovome razvitku. Zahvaljujući svojim afričkim ili karipskim korijenima, sa sobom nose genetsku predispoziciju brzine", kaže Vincent Duluc, koji već 22 godine prati nogomet za „L’Equipe“.

Kopirati
Drag cursor here to close