Napredak

Izuzetni rezultati mostarskih sportista i klubova pokrenuli su gradnju nekih od kapitalnih objekata u gradu

Prema riječima predsjednika Sportskog saveza Grada Mostara Senada Kevelja zahvaljujući izuzetnim rezultatima koji su ostvareni u sportu, u Mostaru je krenula gradnja nekih kapitalnih objekata.
Sport / Flash | 16. 09. 2022. u 10:52 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karakteristike ljudi na području Hercegovine koje su izražene kroz volju, želju i znanje ukazuju da je to podneblje bogato talentima, prvenstveno sportskim. Posljednjih godina, Mostar i ostatak HNK bilježe izuzetne rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. Uspjehu sportista i kolektiva značajno je doprinijelo sinhronizovano djelovanje klubova, privrednika, te gradskih, općinskih i kantonalnih administracija.

Prema riječima predsjednika Sportskog saveza Grada Mostara Senada Kevelja zahvaljujući izuzetnim rezultatima koji su ostvareni u sportu, u Mostaru je krenula gradnja nekih kapitalnih objekata. „ U Gradu Mostaru se rade tri sportske dvorane, hibridni tereni na dva stadiona, imamo potpunu rekonstrukciju Gradskog kupatila. Sve to govori da se u sport u Gradu Mostaru jako puno ulaže“, ističe Kevelj.

Sport kao društveni fenomen dokazano je najbolja reklama u brendiranju svake države. Pored podizanja infrastrukture na veći nivo, edukacija trenerskog kadra, menadžmenta klubova i uprave, prioriteti su za značajnije iskorake u sportu. Dekan Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, Dr.sci. Ekrem Čolakhodžič ukazao je kako razvoj sporta ne samo u Mostaru već i u čitavoj BiH bi trebao ići tim putem. “Omasovljenje, školski sport, rekreativni sport i onda da se iz te baze uzimaju najtalentiraniji”, naglasio je Čolakhodžić.

Malonogometni klub Mostar Stari grad godinama igra Ligu prvaka i predstavlja svojevrsni fenomen. Nakon pet uzastopnih titula i dva Kupa BiH, postali su brend Mostara i BiH. Predsjednik FC Mostar Stari grad Amel Bajgorić naveo je kako su uspjesi ovog kluba dodatno mobilizirali gradske strukture. „Svi počeli učestvovati, pomagati, Grad, ministarstva, Vlada, održavanje turnira. Svi jednostavno pravimo nekakav pomak i napredujemo, rekao je Bajgorić.

U protekloj takmičarskoj sezoni Mostar je imao prvake države i pobjednike Kupa BiH u malom i velikom fudbalu, ostvareni su veliki rezultati u karateu i Body Building-u, da bi kruna svih rezultata bio uspjeh mlade Lane Pudar koja je postala europska seniorska prvakinja u plivanju. Daljnja ulaganja u sport koja će uslijediti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine podići će kvalitetu radu sa mladima i sigurno voditi još boljim rezultatima.

Kopirati
Drag cursor here to close