Problemi

Inspekcija provjerava Streličarski savez BiH

Ministrstvo pravde BiH provest će inspekcijski nadzor nad radom Streličarskog saveza BiH
Sport / Flash | 11. 09. 2018. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Informaciju u vezi sa sporom entitetskih streličarskih sportskih saveza te zadužilo Ministarstvo pravde BiH da provede inspekcijski nadzor nad radom Streličarskog saveza Bosne i Hercegovine i o tome informira Ministarstvo civilnih poslova, koje će nakon toga Vijeću ministara dostaviti prijedlog odluke.  

Spor je nastao jer Streličarski savez Bosne i Hercegovine odbija da primi u članstvo Streličarski savez Republike Srpske. U informaciji se navodi da su time prekršene odredbe Zakona o sportu u BiH, te onemogućen prijem u članstvo državnog saveza Streličarskom savezu Republike Srpske, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Streličarski savez Bosne i Hercegovine upisan je u Registar udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na osnovu privremene suglasnosti Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine od 17. 9. 2010. godine, izdate Streličarskom savezu Federacije Bosne i Hercegovine s obzirom na to da u tom trenutku na teritoriji Republike Srpske nije postojao streličarski savez.

Budući da je formiranjem Streličarskog saveza Republike Srpske došlo do promjene činjeničnog stanja i da su ispunjeni formalno-pravni uvjeti da se Streličarski savez Bosne i Hercegovine osnuje na osnovu odluka entitetskih sportskih saveza o dobrovoljnom udruživanju, Ministarstvo civilnih poslova je 4. 4. 2017. godine navedenu suglasnost ukinulo.

Kopirati
Drag cursor here to close