Globalni izvještaj

BiH: Sport nije ostao imun na korupciju

Sport / Flash | 24. 02. 2016. u 16:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo dva dana do izbora čelnog čovjeka Svjetske nogometne federacije (FIFA), Transparency International (TI) je objavio Globalni izvještaj o korupciji o sportu.

U izvještaju koji čini više od 60 analiza koje su izradili stručnjaci, sportske organizacije, organizirane navijačke grupe, suci, treneri i Međunarodni olimpijski odbor, navode se uzroci korupcije i preporuke za borbu protiv korupcije u sportu, kroz koji godišnje prođe više od 145 milijardi dolara.

Izvještaj se u velikoj mjeri bavi uzrocima i posljedicama korupcijskih afera u Svjetskoj nogometnoj organizaciji, koje su dovele do ostavke Seppa Blattera i međunarodne istrage, dok je Michelu Platiniju izrečena zabrana obavljanja svih funkcija u nogometu na razdoblje od osam godina.

Bez obzira na kazne i sudski epilog koji će uslijediti i dalje su pod velom tajne iznosi koji su dužnosnicima FIFA-e dati da bi Katar i Rusija dobili organizaciju svjetskih prvenstava u nogometu, kao i način dodjele TV prava za najveće svjetske priredbe. Ove afere dodatno su pokazale važnost otkrivanja uzroka i rješenja za korupciju u sportu.

Brojne korupcijske afere

Transparency International je dao preporuke za prevenciju korupcije u sportu, koje se odnose na izbore u sportskim savezima i institucijama i otklanjanje političkih utjecaja, transparentan izbor domaćina sportskih događanja, podršku zviždačima koji ukazuju na korupciju u sportu, izvještavanje o sumnjivim kladioničarskim aktivnostima. TI preporučuje i ratifikaciju Konvencije o manipulacijama na sportskim natjecanjima, koju je donio Savjet Vijeća Europe prije nepune dvije godine.

''Upravo korupcijske afere u FIFA-i su bile povod da se počne baviti korupcijom u sportu i da se donesu preporuke za borbu protiv korupcije u sportu. Na izvještaju u zadnjih godinu i po dana je radilo više od 60 eksperata, bivših sportaša, sadašnjih sportaša, sportskih dužnosnika, osoba koje su zaposlene u međunarodnim olimpijskim odborima, te nacionalnim i brojnim agencijama UN-a, kao i predstavnici organiziranih navijačkih grupa. Rezultat toga je nešto više od 60 analiza koje su ušle u globalni izvještaj'', rekao je na današnjoj prezentaciji Izvještaja rukovoditelj programa Transparency International BiH Bojan Stančević.

Sport i u Bosni i Hercegovini podložan korupciji

Učestale žalbe na rezultate utakmica, kao i na procedure pri izborima u sportske strukovne saveze pokazuju da je sport i u Bosni i Hercegovini podložan korupciji. Ona se odražava na rezultate nacionalnih liga, procedure pri izboru dužnosnika u savezima, odlučivanje o dodjelama domaćinstava sportskih natjecanja, izbor takmičara u reprezentativne selekcije, ali i namještanje rezultata zbog klađenja od samih sportaša i rukovoditelja klubova.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak naveo je da istraživanja ukazuju kako na razvoj korupcije u sportu u najvećoj mjeri utječe komercijalizacija vrhunskog sporta.

''Sport nije ostao imun na korupciju. U javnosti se vrlo često etiketiraju pojedini sportski radnici, institucije i klubovi kao glavni krivci. Prisutnost korupcije u sportu najčešće imamo vidjeti u vrhunskom sportu, koji danas predstavlja čist biznis. Na razvoj utiče nekoliko faktora počevši od rastuće komercijalizacije sporta, sportskog klađenja, politizacije sporta, nedovoljne transparentnosti transfera igrača, kao i transparentnosti trošenja budžetskih sredstava sportskih klubova'', rekao je Lisak.

On dodaje da u prilog toj tvrdnji idu i podaci navedeni u bijeloj knjizi Europske komisije, koja govori o korupciji i pranju novca u branši nogometnih menadžera. Kao primjer navodi podatak da na konto nedozvoljenih radnji u džepovima menadžera godišnje završi najmanje 60 milijuna eura.

Ukidanje zastare za koruptivna djela

''To nas navodi na zaključak da se radi o vrlo unosnom poslu za sve one kojima sportska radna etika i moral nisu jača strana '', rekao je Lisak.

Naglasio je da ove godine Premijer ligu BiH očekuje smanjenje broja klubova sudionika, što je plodno tlo za razne mahinacije ili koruptivna djelovanja, s obzirom na to da će određeni broj klubova izgubiti bonuse, privilegije ili sponzore ako ispadne iz lige, dok se drugi bore za Europu i na taj način također žele ostvariti benefite.

Direktor natjecateljske komisije Nogometnog saveza BiH Elmir Pilav je obznanio da je Disciplinska komisija Saveza donijela odluku po kojoj za slučajeve korupcije i namještanja rezultata ne važi zastara, te će osobe umiješane u ovu vrstu korupcije biti prijavljene tužiteljstvu i određivat će im se kazne ukoliko još obnašaju bilo kakvu funkciju u nogometu.

Pilav naglašava da Savez očekuje teško proljeće u kojem svaka utakmica odlučuje o nečemu.

''Uveli smo određene mehanizme preventivnog djelovanja protiv korupcije, dok za represivno djelovanje nemamo mogućnosti, jer to su zadaci policije, tužiteljstva i suda. UEFA nam je ranije proslijedila instrukcije na koji način preventivno djelovati na klubove i na službene osobe. U tom smislu već tri sezone službene osobe imaju predavanja koja se tiču integriteta natjecanja. Određene pravne akte smo uskladili sa zahtjevima UEFA-e. To se odnosi na disciplinski pravilnik gdje je ključna izmjena ukidanje zastare za koruptivna djela'', izjavio je Pilav.

Pilav objašnjava da UEFA ima ugovor sa agencijom koja se zove ''sport radar'', a koja prati kladioničarska kretanja na svjetskom tržištu i u slučaju bilo kakvih sumnjivih pojava u kvotama odmah obavještava UEFA-u, a UEFA NS BiH i ostale nacionalne saveze.

NS BiH u sljedećem razdoblju namjerava organizirati međunarodnu konferenciju posvećenu ovoj temi, a kojoj bi prisustvovali i predstavnici FIFA-e UEFA-e, Europola i domaćih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close