FDA

Tri velika pomaka na polju javnog zdravlja zbog kojih 2020. nije bila toliko loša

Odluke Američke agencija za hranu i lijekove koje mogu globalno poboljšati kvalitet života
Sci-Tech / Znanost | 23. 02. 2021. u 11:05 Promo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluke Američke agencija za hranu i lijekove koje mogu globalno poboljšati kvalitet života
Iako je 2020. obilježena pandemijom COVID-19, za institucije koje vode brigu o javnom zdravlju svijet nije smieo stati zbog pandemije korona virusa. Iako je posebna pažnja posvećena borbi protiv novog virusa, naučni timovi su paralelno radili i na pronalasku rješenja za druge velike zdravstvene probleme. Tako je tokom prošle godine američka Uprava za hranu i lijekove, jedno od najrespekatabilnijih tijela na polju javnog zdravlja, donijelo i par veoma značajnih odluka koje mogu unaprijediti kvalitet života širom svijeta. Koristeći moć naučnih dokaza, stavljajući pojedinaca na prvo mjesto, te promoviranjem inovacija na polju naprede nauke i medicine, ova agencija još jednom je pokazala zašto je u samom vrhu medicinskih autoriteta u svijetu, i zašto nerijetko njene odluke imaju globalno važenje.

Za ove tri odluke koje FDA donijela protekle godine se vjeruje da mogu značajno poboljšati kvalitet života u ovoj:

Zarazne bolesti
I kako smo pomenuli, tokom 2020., FDA je odobrila prvi lijek u SAD-u za liječenje pacijenata od COVID-19 (za hospitalizirane odrasle osobe i adolescente). Ipak, da Covid-19 nije bila jedina virusna infekcija kojom se FDA bavila pokazuje činjenica da je ova institucija prošle godine odobrila prvi lijek za prevenciju gripe, Xofluza, a koji sadrži samo jednu dozu, u obliku je pilule i daje se pacijentu nakon što je bio izložen virusu u okviru kućanstva. Od gripe svake godine samo u SAD obole milioni ljudi. Mogućnost liječenja pacijenata u roku od 48 sati nakon što su bili izloženi virusu može umanjiti simptome i dužinu trajanja bolesti.

 

Prilika da pušači imaju kvalitetniji život
Za preko milijardu pušača u svijetu, od kojih je njih oko 34 miliona u SAD-u, ova je agencija prošlog jula donijela historijsku odluku. Ona je IQOS, sistem za zagrijavanje duhana, klasificirala kao duhanski proizvod modificiranog rizika. Ovaj uređaj je proizvod komnpanije Philip Morris i predstavlja bolju alternativu za nastavak pušenja. U istoj ovoj odluci agencija je istakla i da "potpuni prelazak s klasičnih cigareta na IQOS umanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama".
Ovakva odluka FDA unijela je optimizam i među eksperte koji zagovaraju koncept „smanjenje štete“, pošto sada vide priliku za sve pušače koji ne žele prestati pušiti da potraže bolje, naučno zasnovane alternative.

 

Šansa za 200,000 žena
Miomi materice svake godine pogađaju do 70% bjelkinja i do 80% Afroamerikanki dobi do 50 godina u SAD-u. Tokom 2020, FDA je odobrila novu kombinaciju već prethodno odobrenih lijekova koji se koriste za reguliranje teškog menstrualnog krvarenja povezanog s miomima kod žena u premenopauzi. Miomi materice su najčešća vrsta benignog tumora. Godišnje se samo u SAD-u obavi preko 200,000 histerektomija, hirurške metode liječenja ovog oboljenja. I ranije su postojale ne-hirurške metode liječenja, ali nijedno nije bilo odobreno od strane FDA. Odluka FDA da odobri kombinaciju već ranije odobrenih lijekova predstavlja veliki napredak na polju tretiranja ovog oboljenja, te veliko olakšanje za brojne pacijentice koje do sada često nisu mogle biti podvrgnute operaciji ili su imale strah od iste.

 
Kopirati
Drag cursor here to close