Podaci

Studija pokazala - Zaposleni kod kuće imaju značajno manje zdravstvenih tegoba

''Radnici koji moraju biti prisutni na radnom mjestu dvostruko se češće žale na zdravstvene tegobe poput iscrpljenosti ili opterećenosti od radnika koji rade od kuće'', kaže voditelj studije.
Sci-Tech / Znanost | 16. 05. 2024. u 07:53 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaposleni koji rade od kuće mnogo se rjeđe žale na zdravstvene tegobe od zaposlenih koji rade u uredu, proizlazi iz studije Sveučilišta u njemačkom Konstanzu objavljene u srijedu 15. svibnja 2024.

''Radnici koji moraju biti prisutni na radnom mjestu dvostruko se češće žale na zdravstvene tegobe poput iscrpljenosti ili opterećenosti od radnika koji rade od kuće'', kaže voditelj studije Sveučilišta u Konstanzu Florian Kunze.

Istodobno, proizlazi nadalje iz studije, zaposleni na radnom mjestu ne osjećaju da im je učinak veći nego kada su radili od kuće, javila je Hina.

''Poduzeća bi pod svaku cijenu trebala uzeti u obzir rezultate ove studije pri donošenju odluke o tomu treba li radnike koji rade od kuće prisiliti na povratak na radna mjesta'', kaže Kunze.

Koautor studije Kilian Hampel ukazuje na podatak iz studije koji pokazuje kako trećina vodećeg kadra smatra povratak obvezi dolaska na radno mjesto smislenim, dok je tog mišljenja svega jedna petina zaposlenih.

Prema posljednjim podacima za 2022., u Njemačkoj je od kuće stalno ili povremeno radilo 24 posto zaposlenih.

Prema ispitivanju instituta Yougov, čak 47 posto ispitanih bi počelo tražiti novo radno mjesto u slučaju da im poslodavac zabrani rad od kuće.

Nakon pandemije, tijekom koje je rad od kuće morao biti omogućen svugdje gdje je to bilo moguće, poslodavci se vraćaju obvezi prisustva na radnom mjestu, pri čemu se mnogi služe modelom po kojem se 60 posto radnog vremena provodi na radnom mjestu, a 40 posto u kućnom uredu.

Kopirati
Drag cursor here to close