Utjecaj pandemije

Rad od kuće sve je promijenio: Masovno se googlaju izgovori za izostanak s posla

Tijekom 2020. godine broj takvih pretraga iznosio je 112.400, dok je ove godine porasta na više od 2,2 milijuna.
Gospodarstvo / Posao | 04. 11. 2022. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S pandemijom mnogi su prvi put upoznali sve blagodati rada od kuće. Dok nekima takav način rada, uz puno videokonferencija i bez kontakta s kolegama uživo nije dobro sjeo, mnogi se više ne žele vratiti na staro i udobnost svog doma ponovno zamijeniti s uredima.

Kako se ne bi morali vraćati na radna mjesta, neki su počeli tražiti izlike samo kako bi taj dan ili tjedan, umjesto iz ureda, posao odradili iz kuće. Kako bi pronašli što uvjerljiviju izliku, obratili su se kome drugome nego - Googleu.

Prema podacima kompanije za zapošljavanje Frank Recruitment Group, broj takvih pretraga u SAD-u ove godine u odnosu na razdoblje prije dvije godine, višestruko je porastao.

Tijekom 2020. godine broj takvih pretraga iznosio je 112.400, dok je ove godine porasta na više od 2,2 milijuna, javlja Zimo.

Također, ta je brojka porasla i u odnosu na prošlu godinu kada je broj takvih pretraga iznosio nešto više od 1,8 milijuna. Podaci, smatraju u toj kompaniji, jasno ukazuju na to da bi problem mogao biti u povratku u urede te da ta tranzicija nije najbolje sjela svima.

Ipak, treba uzeti u obzir situaciju koja je vladala tijekom 2020. kada mnogi nisu niti smjeli ići na posao, već su milijuni svoje urede morali preseliti u domove.

Upravo zbog toga broj pretraga o izgovorima za rad u uredima za tu je godinu bio tako mali jer mnogi ionako nisu išli na posao. No, da su potrage porasle zahvaljujući velikoj popularnosti rada od kuće pokazuje i usporedba s 2018. godinom kada je broj takvih pretraga iznosio nešto više od 300 tisuća.

Među najpopularnijim pretragama tako se nalaze pojmovi “izgovori za izostanak s posla” i “dobri izgovori za izostanak s posla”, a korisnici su često pretraživali pojmove poput “realni izgovori” i “uvjerljivi izgovori” za izostanak s posla.

Iz Frank Recruitment Groupa kažu kako nemaju podatke o rezultatima tih upita, no na Business Insideru spominju kako se često među takvim rezultatima nalaze savjeti poput prometnih nesreća, bolesti, hitnih obiteljskih situacija, dogovora s doktorima itd.

Kopirati
Drag cursor here to close