Samo smireno

Studija pokazala: Mutacija virusa ne znači njegovo brzo širenje

U studiji koja je koristila globalne podatke o genomima virusa u 46.723 osobe oboljele od covida-19 iz 99 zemalja, znanstvenici su otkrili više od 12.700 mutacija virusa SARS-CoV-2.
Sci-Tech / Znanost | 25. 11. 2020. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koronavirus koji rezultira razvojem covida-19 neprestano mutira šireći se svijetom, no čini se da mu nijedna od trenutačno uočenih mutacija ne omogućuje još brže širenje, objavili su u srijedu znanstvenici s Instituta za genetiku Sveučilišnog fakulteta u Londonu (UCL), piše Hina.

U studiji koja je koristila globalne podatke o genomima virusa u 46.723 osobe oboljele od covida-19 iz 99 zemalja, znanstvenici su otkrili više od 12.700 mutacija virusa SARS-CoV-2.

"Nasreću, otkrili smo da nijedna od ovih mutacija ne utječe na još brže širenje covida-19", rekla je Lucy van Dorp, profesorica s londonskog Instituta i jedna od glavnih istraživačica u studiji.

Dodala je da "ipak moramo biti jako oprezni i nastaviti s praćenjem tih novih mutacija, osobito u trenutku kada se postupno uvode cjepiva."

Otprije je poznato da virusi čitavo vrijeme mutiraju, a neki se, poput virusa gripe, mijenjaju i češće od drugih.

No dobro je to što je većina mutacija neutralna. Treba istaknuti da neke među njima mogu biti korisne, a druge štetne za virus, a posebno je važno voditi računa o tomu da ih neka cjepiva mogu učiniti manje učinkovitima, piše Reuters.

No kad se virusi mijenjaju u ovom smjeru, cjepiva se moraju redovito prilagođavati kako bi se zajamčilo da će ih uspjeti učinkovito uništiti.

Prva cjepiva koja su pokazala djelotvornost protiv bolesti što je izaziva SARS-CoV-2 trebala bi uskoro dobiti regulatorna odobrenja te bi se s cijepljenjem moglo početi i prije kraja godine.

Francois Balloux, profesor na londonskom University Collegeu, koji je također radio na studiji, rekao je da njezini rezultati zasad ne predstavljaju prijetnju učinkovitosti cjepiva protiv covida-19, no upozorio je da bi njegovo skoro uvođenje moglo izvršiti nov selektivan pritisak na mutaciju virusa, koji bi mogao pokušati 'zaobići' reakciju čovjekova imunosnog sustava.

"Vijesti o cjepivima izgledaju sjajno", rekao je. "Virus će u budućnosti možda pribjeći mutacijama, nastojeći izbjeći djelovanje cjepiva, ali sigurni smo da ćemo ih odmah uspjeti uočiti, što će nam omogućiti 'nadogradnju' cjepiva na vrijeme bude li ona potrebna."

Rezultati istraživanja mutacija, o kojima su preliminarna nerecenzirana otkrića objavljena još u svibnju, u cijelosti su, nakon što su prošla recenzije brojnih stručnjaka, objavljena u srijedu u časopisu Nature Communications.

Članovi istraživačkog tima s britanskog UCL-a, Sveučilišta Oxford, s francuskog Sveučilišta Réunion i Centra za međunarodnu suradnju u agronomskom istraživanju (CIRAD) analizirali su genome virusa 46.723 ljudi s covidom-19 iz 99 zemalja, koje su prikupili do kraja srpnja 2020.

Među više od 12.706 identificiranih mutacija, čini se da se njih oko 398 pojavilo više puta i neovisno jedan o drugome, kažu znanstvenici koji su se fokusirali na proučavanje 185 mutacija za koje su ustvrdili da su se pojavile neovisno najmanje triput za vrijeme pandemije.

Nisu otkrili dokaze o tomu da bilo koja uobičajena mutacija povećava mogućnost prijenosa virusa. Rekli su da su najčešće mutacije za virus bile neutralne.

 

Kopirati
Drag cursor here to close